Gå til sidens hovedinnhold

- Røkke har alltid vært avhengig av velvillige politikere

- Slik det ser ut nå, blir Erna Solberg statsminister, og da er det ikke det dummeste Røkke kan gjøre, å posisjonere seg etter det nye politiske klima.

Kjell Inge Røkke er de siste årenes kanskje mest omtalte nordmann.

Flere ganger tidligere har mannens sterke meninger gitt overskrifter.

Spesielt pressekonferansen han holdt i etterkant av at han hadde fått regjeringen til å bruke flere milliarder skattepenger på å kjøpe aksjene sine er legendarisk.

Les mer her: Røkke latterliggjorde Brustad

Og nå klinker han til igjen.

Denne gangen er det den rødgrønne regjeringen som får gjennomgå.

- Regjeringen er direkte uansvarlige, så uansvarlige at jeg gremmes, du vet ikke om du skal le eller gråte. Regjeringen lar mennesker som er utrolig verbale, få lov til å føle. Føle, ikke fakta. Det er følelser som teller, de forholder seg ikke til faktum og realiteter. Dette dreier seg ikke om følelser, det dreier seg om fakta, konsekvenser og ansvarlighet – og det utøver vi, sier Røkke til NRK Brennpunkt.

Uttalelsene kan overraske, da Røkke i årevis har blitt omtalt som Ap-sympatisør.

Noe han nå avviser på det sterkeste.

- Jeg er ikke medlem av Arbeiderpartiet. Det er en myte, og den kan jeg avkrefte, sier han til Brennpunkt.

Stikk motsatt før
Men grunnen til at det er en myte er kanskje ikke så rart. I hvert fall ikke om man ser på moldenserens tidligere uttalelser.

- Jeg kommer jo fra en Arbeiderparti-familie, og jeg kommer nok til å lytte til rådene jeg får fra min mor og min far. Og de kommer nok helt sikkert til å mene at jeg stemmer riktig, sa Røkke til Dagbladet i 2001, da daværende Ap-statsråd Grethe Knudsen besøkte en av Røkkes bedrifter.

«Multimilliardær Kjell Inge Røkke gir Arbeiderpartiet sin støtte. Han vil ha Jens Stoltenberg i statsministerstolen etter valget», skrev avisen den gang.

Samme øvelse gjentok han fire år senere, denne gangen til VG.

- Etter en samlet vurdering, hvor engasjementet i næringspolitikken har vært viktigst for meg, har jeg kommet til at jeg i år vil stemme på Ap og Jens Stoltenberg. Jeg synes han viser at han vil noe med norsk industri. Derfor får han min stemme.

- Avhengig av velvillige politikere
En som ikke lar seg overraske over at Røkke plutselig langer ut mot de han tidligere har lagt sin elsk på, er kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø.

- Slik det ser ut nå, blir Høyres Erna Solberg statsminister høsten 2013 og da er det ikke det dummeste Røkke kan gjøre, å posisjonere seg etter det nye politiske klima. Røkke har nemlig alltid vært avhengig av velvillige politikere og statsråder, og han «smører» velvilligheten med løfter om «gull og grønne skoger», sier sjefen hos Aabø & Co til Nettavisen NA24.

Han tror rett og slett at regjeringen har problemer med å få has på fiskeren.

- I kvotesaken, der et grovt løftebrudd kan skimtes, er det tydelig at Ap kvier seg «som en unge» for å ta et offentlig oppgjør med Kjell Inge Røkke. Det kan synes som om at Ap fortsatt skjelver i buksene etter den fantastiske runden Røkke og Sylvia Brustad hadde om Aker. Fordi, hadde det vært Stein Erik Hagen som fikk 17 eksklusive kvoter i nord på en unntaksbestemmelse der kravet var å føre fisken til land, og han ikke oppfylte sin del av avtalen, tror jeg selveste Jens Stoltenberg hadde kvestet ham i den fulle offentlighet, sier Aabø.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Straffet for fiskejuks
Røkkes utspill kommer etter at Fiskeridirektoratet har straffet Kjell Inge Røkke-eide Aker Seafoods får å ha manipulert flere dokumenter. Fisketillatelsen har blitt inndratt for tre trålere i sju måneder, noe som er svært kostbart og flere hundre personer risikerer å bli permittert.

LO har også kommet på banen med krav om at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) straks rydder opp for å ivareta de ansatte på trålere og landanlegg, ifølge NTB.

- Det er uakseptabelt at de ansatte rammes. Og staten må ut med dagpenger til de som permitteres. Jeg mener departementet må gå gjennom hvilke sanksjonsmuligheter de har, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen.

Heller ikke konserntillitsvalgt Bjarne Kristiansen i Aker Seafoods mener det var et sjakktrekk av direktoratet å ilegge en straff som rammer de ansatte direkte.

- Liker ikke det jeg ser
Tidligere LO-leder, Yngve Hågensen, var en viktig støttespiller for Røkke i mange sammenhenger, også innen fisk. Hågensen ønsker ikke å kommentere Røkkes utsagn mot regjeringen i tirsdagens Brennpunkt, men i forbindelse med «Det store Intervjuet» i mai likte han ikke helt retningen Røkke tok.

- Jeg var på parti med ham da han ville inn i fiskeriindustrien her i Norge. Han ville kjøpe i Melbu og Hammerfest, men han forlangte at han skulle få kvotene. Han ville sikre fiskeleveransene selv, ikke være avhengig av andre, sa Hågensen i mai.

- Det ble det diskusjon av. Offentlig sektor var imot, men det ga jeg faen i, og ga klart utrykk for det, forsatte han.

- De jeg hører på, er de tillitsvalgte i Melbu og Hammerfest. Da var jeg i krig med regjeringen. Gro var jo enig med meg da, men han «No Fish Olsen», som var fiskeriminister, likte det dårlig. Han bøyde jo av til slutt, sa Hågensen.

- Men nå svikter Røkke deg. Han ønsker jo å ta med kvotene sørver?

- Ja, riktig, sa Hågensen.

- Det er jo ikke bra?

- Nei, det er ikke det. Jeg liker ikke tendensen jeg ser han tar, sa Hågensen.

Les hele intervjuet med Hågensen: - Valla har psykopatiske trekk

Andre peker på at fiskeren har alle forutsetningene i behold.

- Røkke er en genial taktiker, men også Norges mest nådeløse forretningsmann. Og er man en lynende god taktiker og totalt nådløs i tillegg, da kommer man langt her i verden, sier Jarle Aabø.

Nettavisen NA24 snakket kort med Kjell Inge Røkke på mobil tirsdag ettermiddag, men han ønsket ikke å kommentere.

Kommentarer til denne saken