*Nettavisen* Økonomi.

Røkke i forliks-spurt

Foto: Scanpix

Kontanter må på bordet i løpet av helga hvis det skal være noe håp om et forlik mellom Kjell Inge Røkke og de tvangsinnløste minoritetsaksjonærene i Aker RGI.

Samtalene pågår for fullt mellom partene om forskjellige forliksordninger, men det er uklart om man unngår den planlagte ankesaken i Borgarting lagmannsrett 9. mars.

Helt åpent

– Det er helt åpent, det er like store muligheter for at det går, som at det ikke går, sier advokat Tom A. Torkildsen, som representerer 1.100 småaksjonærer i saken.

Han setter mandag eller tirsdag som en endelig frist for forliksforhandlingene.

– Vi må nok ta helga til hjelp. Jeg regner med at det vil være en avgjørelse om vi kommer fram til et forlik eller ikke i begynnelsen av neste uke. Denne saken er så stor og omfattende at vi ikke kan sitte og forhandle om forlik helt fram til vi skal starte i retten 9. mars, sier Torkildsen til NTB. Røkke personlig er involvert i forhandlingene.

Halv milliard

Minoritetsaksjonærene vant en knusende seier over Røkke i Oslo tingrett i 2002. Tingretten kom til at Aker RGI-aksjene var verd 166 kroner per aksje, mens Røkkes innløsningstilbud lød på 105 kroner per a-aksje og 97 kroner per b-aksje.

Med renter har minoritetsaksjonærene 510 millioner kroner til gode, ifølge skjønnet fra tingretten. I mellomtiden har de også fått prinsipiell støtte fra høyesterettsdommen om Røkkes tvangsinnløsning av minoritetsaksjonærene i Norway Seafoods fra i fjor.

Til tross for at småaksjonærene trolig har en svært god sak i lagmannsretten, er de villige til å inngå et forlik. Grunnen er at de frykter at den formelle motparten i saken, Røkkes nederlandske eierselskap TRG (Europe) B.V., skal gå over ende på grunn av Røkkes gjeldsproblemer. I så fall vil de måtte se langt etter eventuelle penger utover Røkkes opprinnelige tilbud.

- Gi og ta

Ifølge Aftenposten hadde TRG (Europe) B.V. bare 6,5 millioner kroner i banken ved utgangen av 2002. Går selskapet konkurs, sitter småaksjonærene igjen med stemmerettsløse aksjer i Aker RGI Holding med usikker verdi.

Ettersom TRG (Europe) B.V. ikke var med i den toårige kabalen Røkke la med sine banker i de dramatiske gjeldsforhandlingene i høst, er Røkke forhindret fra å føre verdier fra sine andre selskaper til dette selskapet, med mindre bankene går med på det.

Torkildsen, som samarbeider med Folketrygdfondets advokat Helge M. Svarva i saken, er derfor villig til å inngå et forlik, hvis Røkke kan hoste opp en del av de utestående pengene allerede nå. Hvor langt småaksjonærene er villige til å strekke seg vil Torkildsen naturlig nok ikke røpe.

– Et forlik innebærer at man gir og tar, sier Torkildsen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag