Gå til sidens hovedinnhold

Røkke løftet børsen

Kjell Inge Røkke kan koste på seg et bredt glis. Takket være Aker Kværner knuste Oslo Børs sin ett døgn gamle årsrekord torsdag.

Oslo Børs er for alvor inne i en god periode. Det er mer regelen enn unntaket at hovedindeksen setter årsrekord. Torsdag ble intet unntak. Hovedindeksen stoppet på 156,55 poeng. Det er det høyeste siden 19. juni i fjor.

Den svenske avisa Dagens Industri vier torsdagens forside til verkstedsindustrien. Jern og metall har ikke akkurat vært in de siste årene, men nå er det andre boller på Stockholmsbørsen.

Til og med utskjelte ABB har fått rikelig med luft under vingene den siste tida. Kursen er doblet siden starten på juli, og ordreboka er sakte men sikkert i ferd med å fylles opp.

Årsrekord for Røkke

ABBs argeste konkurrent i Norge, Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Kværner, steg kraftig i dragsuget av sine storebrødre rundt omkring i verden. Torsdag var kursen en kort stund oppe i 106,50, det vil si 6 prosent opp. Det er ny årsrekord, og den høyeste noteringen siden 23. august i fjor. Sluttnoteringen endte på 106,25 kroner.

Det er ikke mer enn fire dager siden kursen var 94 kroner.

Forhåpninger om en ny gigant-ordre fra cruiserederiet RCCL til Kværner Masa Yards kan ligge bak oppturen. Analytiker Bjørn Inge Tønnessen i Gjensidige NOR Equities anbefaler kjøp.

- Etter kvartalsresultatet tok jeg opp mitt kursmål fra 110 til 140 kroner, sier han til TDN Finans.

Møtte veggen

Også DnB hadde en knalldag på børsen, og steg 1,7 prosent. Aksjekursen har ligget og vaket mellom 35 og 36 kroner i flere uker. Torsdag stoppet den på 35,60.

John Fredriksen har tjent enormt på oppturen i Frontline i hele år. Siden nyttår har kursen lagt på seg126 prosent. Torsdag fikk aksjonærene ytterligere tre prosent oppgang.

Så stabil moro har det slett ikke vært i laksenæringen. De siste dagene har både Pan Fish og Fjord Seafood steget kraftig. Torsdag kom nedturen. Investorene er tydeligvis opptatt av å sikre seg og sendte kursene ned henholdsvis 8,33 og 6,85 prosent.

Tungt ble det også for Norske Skog, som falt 1,44 prosent og Tandberg Television som endte ned 2,08 prosent.

Likevel ble det altså ny årsrekord på Oslo Børs. Hovedindeksen stoppet på 156,55 poeng. Det er 0,41 prosent opp fra onsdag. Det ble kjøpt og solgt aksjer for 2,7 milliarder kroner.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus