*Nettavisen* Økonomi.

Røkke med amerikansk rederi

Kjell Inge Røkke planlegger å legge Kværner-veftet i Philadelphia og ti skip inn i et nytt shippingselskap.

24.05.05 15:52

De to Røkke-dominerte selskapene Aker og Kværner har innledet et samarbeid om etablering av Aker American Shipping, et selskap som skal eie Kværners skipsverft i Philadelphia og ti produkttanksskip, ifølge en børsmelding tirsdag.

I forbindelse med den planlagte børsnoteringen av Aker American Shipping, vil Aker vurdere å kjøpe ut Kværner og innlemme Aker American Shipping i Aker-konsernet. Prisen for aksjene vil i så fall være den samme som markedet for øvrig betaler for aksjer i Aker American Shipping.

Det er allerede inngått en prinsippavtale om utleie av skipene på langsiktige kontrakter til Overseas Shipholding Group, Inc (OSG).

- For Aker fremstår dette som en interessant investering og et spennende nytt forretningsområde. Under managementavtalen med Aker Yards, er Kvaerner Philadelphia utviklet til å bli det mest effektive skipsverftet i det amerikanske Jones Act-markedet, sier Leif-Arne Langøy, konsernsjef i Aker ASA.

- På kort sikt gir avtalen med OSG en forutsigbar inntjening for Aker American Shipping. På lengre sikt åpner det seg store muligheter når de mange gamle skipene i det amerikanske markedet skal erstattes med ny tonnasje, tilføyer Langøy.

Opplegget må sees som enda et trekk i Kjell Inge Røkkes opprydding i Aker- og Kværner-systemet, som nå består av Aker som et eierselskap, samt operative underselskaper som Aker Kværner, Aker Yards, Aker Seafoods, og snart Aker American Shipping. Kværner har vært en oppsamlingsselskap for problemområder, og verdiene skal gradvis realiseres og deles ut til aksjonærene.

Philadelphia-verftet har tidligere vært en stor hodepine for Kværner, men ser gradvis ut til å ha fått skikk på driften.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.