*Nettavisen* Økonomi.

Røkke-rakett til himmels

Rakettselskapet Sea Launch, hvor Kjell Inge Røkkes Kværner er sentral, har skutt opp sin første satellitt for Intelsat.

23.06.05 21:58

Sea Launch skyter opp raketter fra en plattform til sjøs, og torsdag ettermiddag norsk tid gikk en ny kommunikasjonssatellitt til værs.

Oppskytningen var først anslått tidligst klokken 15 norsk tid, men satelitten ble skutt opp klokken 16.03 norsk tid. Nedtellingen begynte klokken 15.35.

På en nettside ble oppskytningen sendt på web-TV. Se siden her.

Ifølge oppskytningsmannskapet, har operasjonen vært vellykket.

Dette er det første oppdraget Sea Launch har for satellittselskapet Intelsat, som vil bruke den til å overføre både tale, video og data. Satellitten veier 5.500 kilo, og etter planen skal de første signalene fra den bli mottatt i Fucino i Italia rundt 50 minutter etter oppskytning.

Til sjøs
Ideen bak Sea Launch er at det er billigere å skyte opp raketter fra en plattform til sjøs. Dessuten er plattformen plassert på ekvator, noe som gir kortest vei til man er i bane.

Raketten er 63 meter lang og kan løfte fire til seks tonn.

Bak Sea Launch står, i tillegg til Kværner, Boeing, russiske RSC Energia og SDO Yuzhnoye/PO Yuzhmash fra Ukrainia.

Arv
Sea Launch er en investering som dagens Kværner, med Kjell Inge Røkke i spissen, har arvet etter en heller ellevill oppkjøpsperiode på 1990-tallet. Den første oppskytningen kom i 1999. Den hittil siste oppskytningen kom 26. april.

Kværner har en milliardeksponering mot Sea Launch, og tidligere var prosjektet plaget av tekniske problemer.

Nå håper man trolig at en serie med vellykkede oppskytninger vil gjøre det mulig å komme seg ut av investeringen på en brukbar måte for Kværner og aksjonærene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag