*Nettavisen* Økonomi.

Røkke sliter med «sykt» verft

Aker Kværner og Kjell Inge Røkke må nok en gang utsette friskmeldingen av verftet i Philadelphia. Nye tap er ventet neste år.

10.11.03 13:21

”Det er som å ha hiv. Du blir aldri kvitt det.” Omtrent slik lød tidligere Kværner-analytiker Glenn Rødlands lite flatterende omtale av skipsverftet i Philadelphia for noen år siden.

Rødland har på sett og vis fått rett. Mens mye går bedre i Aker Kværner, skaper USA-verftet fortsatt problemer.

Overskudd utsatt

- Når det gjelder verftet i Philadelphia, så er vi inne i en kritisk fase. Vi venter noen måneder med å evaluere det arbeidet som er gjort. Men målet om å gå i pluss er utsatt fra fjerde kvartal i år, til fjerde kvartal neste år, sa finansdirektør Trond Westlie på Aker Kværners resultatpresentasjon mandag.

Philadelphia-verftet fikk et driftsunderskudd på 105 millioner kroner før avskrivninger i tredje kvartal. I andre kvartal i år tok Aker Kværner avsetninger på hele 440 millioner kroner ved verftet.

Da hovedaksjonær Kjell Inge Røkke overtok kontrollen med Kværner i 2001, var et av hovedmålene å få has på de store problemene ved skipsverftet i Philadelphia. Røkke dro personlig over for å ordne biffen. Veien mot overskudd skulle bli atskillig mer kronglete enn han hadde forestilt seg.

Svakere enn i fjor

Aker Kværner leverer fortsatt underskudd. De tre første månedene i år er tallene svakere enn på samme tid i fjor. Driftsresultat før avskrivninger er 301 millioner, mot 540 millioner i tilsvarende periode i fjor. Nettoresultatet er negativt med en halv milliard, mot et tilsvarende overskudd i fjor.

Likevel er det mye positivt også. Driftsresultatene er blitt positive i 11 av 14 virksomhetsområder. Konsernet vinner flere store og viktige kontrakter internasjonalt, og ordreinngangen er bedre enn på lenge.

Kontantstrømmen, som ofte kan være nyttig å holde et øye med i tillegg til resultatregnskapet, viser en positiv utvikling. Likevel vil denne svinge kraftig fra kvartal til kvartal, ettersom den avhenger av de store skipskontraktene ved Masa Yards. På Masa blir Aker Kværners største utfordring å sikre nye store ordre fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.