Røkke kjøpte i desember 64 millioner aksjer i solcelleselskapet Rec Silicon av Jens Ulltveit-Moe til kurs 1,325 kroner per aksje. Tilsynelatende var det en dumpingpris.

Rec-aksjen steg 26 prosent da kjøpet ble kjent, og torsdag ettermiddag er aksjen opp drøyt 60 prosent. Det skyldes at i går kom endelig fase 1 av handelsavtalen mellom USA og Kina i boks. Rec har slitt stort i USA som følge av den pågående handelskonflikten (se lenger ned).

Med en børskurs på nesten 5 kroner betyr det at Røkke har en papirgevinst på 235 kroner den måneden han har sittet på aksjene (se grafen under). Torsdag ettermiddag utgjør papirgevinsten 105 millioner.

Interessant mulighet

Om kjøpet i Rec uttalte Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen til Nettavisen Økonomi for en måned siden:

- Det dukket opp en interessant mulighet da Jens Ulltveit-Moe la aksjene sine ut for salg, og den grep vi.

- Solenergimarkedet er i vekst, og det er åpenbart interessant for oss. REC Silicon har krevende tider bak seg, og de har vært hardt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina. Samtidig ser vi interessante muligheter fremover, sa Kigen før jul.

Som nevnt innledningsvis har Rec lidd under den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina. I juni kom meldingen om at Rec Solar måtte permittere 100 ansatte ved fabrikken i Kristiansand ut året.

Styrt av Kina

Hovedtillitsvalgt Jarl Valand ved fabrikken pekte på Kina og handelskrigen med USA som grunn til markedskollapsen. Solcellemarkedet er i stor grad styrt av Kina, og ifølge Valand er halvparten av verdensmarkedet forsvunnet.

– Bunnen falt ut av markedet for våre materialer forsvant for en stund siden, og er ikke kommet igjen. Vi taper fryktelig mange penger, og det er ikke grunnlag for full drift per nå, uttalte Valand til Fædrelandsvennen i sommer.

I mars i fjor måtte Rec Solar permittere 65 ansatte ved Herøya som følge av lavere etterspørsel i Kina.

Rec Silicon har langt fra vært noen økonomisk suksess. Nettavisen Økonomi skrev i februar i fjor at solcelleselskapet hadde tapt 8,7 milliarder kroner siden 2015. Daværende storeier Jens Ulltveit-Moe hadde et verditap på langt over milliarden.