Gå til sidens hovedinnhold

Røkke-tro styrker børsen

Pengeflytterne ved Oslo Børs tror Kjell Inge Røkke greier å vri seg ut av gjeldsproblemene. Men bankene som er involvert i Røkke-lånene er derimot ikke like heldige.

Kjell Inge Røkke og hans undersåtter i Aker RGI satt i harde forhandlinger med kreditorene i hele helgen. Nå kan det gå mot en løsning. Det tror i hvert fall aktørene ved Oslo Børs, som sendte aksjekursen i Aker Kværner 2,13 prosent opp mandag.

- Klikk her for å følge kursutviklingen i Aker Kværner.

Tror på løsning

- Veldig mange tror nå det vil ordne seg, at de går i favør av Røkke, sier er aksjeanalytiker til TV 2 Nettavisen.

- Det går kanskje mot en finansieringsordning internt i selskapet, for eksempel som et lån via Aker Yards, tilføyer han.

Aker Yards driver de Røkke-eide skipsverftene, og er ansett som den mest solide bestanddelen i Aker RGi-systemet.

Kraftig kursfall

Aksjekursen i Aker Kværner falt kraftig før helgen etter at det ble kjent at Røkke-selskapet Norway Seafoods sliter med å betale tilbake et lån på 600 millioner kroner til Orkla. Lånet har forfall 30. september.

Kjell Inge Røkke forsøkte i helgen å avdramatisere gjeldsproblemene.

Hovedgrunnen til at gjeldsproblemene i Aker RGI-systemet smitter over på Aker Kværner er frykt for at Røkke blir nødt til å selge unna Aker Kværner-aksjer for å kunne betjene gjelden. Aker Kværner, hvor Røkke eier 49,9 prosent, anses som den mest lettomsettelige delen av Røkkes industriimperium. Et tvangssalg ville trolig lagt en solid demper på kursutviklingen i lang tid framover.

- Ikke dramatisk

Aker RGI avholder styremøte i ettermiddag. Der kan styret bli bedt om å ta stilling til en finansieringsmodell som bringer Aker RGI-systemet ut av gjeldskrisen. Den erfarne fagforeningslederen Leif Furre, som er en av fire ansatt-representanter i Aker RGIs styre, vil ikke betegne situasjonen som dramatisk.

- Jeg har ikke inntrykk av det, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge styrekollega Harald Magne Bjørnsen står gjeldsklemmen øverst på agendaen i ettermiddag.

- Det blir en orientering om betalingsplanen i selskapet. Vi er blitt løpende orientert om det som er skjedd gjennom helga, sier ansatt-representanten til NTB.

Røkke-bankene sliter

Røkkes viktigste bankforbindelser i Norge, DnB og Gjensidige NOR, er også under press på børsen. Aksjekursen i DnB gikk 2,91 prosent ned, mens Gjensidige NOR sank med 0,20 prosent mandag.

Også RCL og Ementor gikk kraftig ned på en ellers blå børs, og endte ned 1,22 og 3,73 prosent.

Oppgang

Andre tungvekterne som Orkla, Frontline og Statoil stiger på børsen mandag etter å ha opplevd et kraftig kursfall før helgen.

Hovedindeksen endte på 144,37 poeng, opp 0,82 prosent.

Det ble mandag handlet for 1,667 milliarder kroner på Oslo Børs. 46 selskaper var på taperlisten, mens 48 gikk opp.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller