*Nettavisen* Økonomi.

Røkkes Aker BP har funnet olje i Nordsjøen

NYTT FUNN: Kjell Inge Røkke har grunn til å smile. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Kan ha en verdi på 114 milliarder kroner.

23.07.19 09:59

Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP er en av de virkelig store suksessene innen norsk næringsliv de siste årene.

Under ledelse av konsernsjef Karl Johnny Hersvik har selskapet, som kontrolleres av Røkkes Aker i samarbeid med britiske BP, vokst til å bli en av de største selskapene på Oslo Børs med en verdi på 93 milliarder kroner.

Og eventyret ser ikke ut til å være over ennå.

Kan være stor

Nå er selskapet, som bare fokuserer på oljeproduksjon på norsk sokkel, nemlig gjort et nytt funn som kan være veldig betydelig.

"Foreløpig størrelse på funnet er beregnet til mellom 13 og 32 millioner standard kubikkmeter (Sm 3) utvinnbar olje", skriver oljedirektoratet, som melder om funnet til Aker BP.

Det tilsvarer mellom 82 og 201 millioner fat oljeekvivalenter. Med dagens oljepris og kronekurs tilsvarer det verdier på opp til 114 milliarder kroner.

Funnet er 40 kilometer nordøst for Alvheim-feltet, i undersøkelsesbrønnen Liatårnet. Den ligger om lag 200 kilometer nordvest for Stavanger, rett vest for Bjørnafjorden sør for Bergen.

"Strømningspotensial og utvinningsgrad er usikker og vil måtte avklares før en eventuell utbyggingsplan utarbeides", skriver Oljedirektoratet videre.

Nytt felt

Funnet ligger i det såkalte NOAKA-området, en forkortelse for North of Alvheim Krafla Askja, som omtales som en av de mest spennende feltene i Nordsjøen.

- Letesuksessen på Liatårnet er et gledelig resultat av en langsiktig strategi for å avdekke potensialet i NOAKA-området og etablere grunnlag for en samlet områdeutbygging. Dette funnet representerer en betydelig økning i ressursgrunnlaget for NOAKA-området», sier Evy Glørstad-Clark, direktør for leting i Aker BP, i en melding.

Klikk på bildet for å forstørre.

FUNNET: Ligger sørvest for Bergen i undersøkelsesbrønn 25/2-21, Liatårnet. Foto: Oljedirektoratet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.