Se Kjell Inge Røkke om oppdrettsnæringen i videoen over.

– Dette er et unik samarbeid for å ta neste steg i havbasert oppdrett. Dette har et fantastisk potensial, sier Gustav Witzøe på presentasjonen til Salmar i Trondheim torsdag.

To av Norges aller rikeste menn, Gustav Witzøe og Kjell Inge Røkke, inngår et strategisk partnerskap via sine selskaper Salmar og Aker.

Måler er å etablere et globalt selskap for lakseoppdrett til havs.

Mindre lakselus

Sammen skal de videreføre Salmars satsing på oppdrett til havs, til forskjell for dagens oppdrett, som i all hovedsak skjer inne i fjorder og nær land. Tanken er at oppdrett lengre til sjøs vil løse mange av problemene til dagens oppdrettsnæring, som lakselus og belastning på nærområdet.

Salmar og Aker vil på sikt eie henholdsvis 66,6 prosent og 33,4 prosent av Salmar Aker Ocean, ifølge en børsmelding torsdag morgen.

Les også: Aker-sjef Øyvind Eriksen om norsk oljekutt: - Ingen forskjell på klimautslippene

Det første gang Kjell Inge Røkke for alvor går inn i oppdrettsnæring, 15 år etter at John Fredriksen gjorde det samme.

På spørsmål om hvorfor Røkke og Aker ikke gikk inn i det før, var Røkke selv veldig tydelig:

– Jeg hadde ikke trodd på det. Jeg er stum av beundring når de forteller om en reise fra 90-tallet til i dag, når oppdrettsnæringen er blitt Norges nest største. Den teknologiske utviklingen imponerer meg, sier Røkke på presentasjonen.

– Da jeg sto på midten av 90-tallet og så på dette, så tenkte jeg aldri at det ville gå så bra. Jeg så ikke veksten i markedet og når jeg ser hva de har fått til med ekspansjon til alle verdenshjørner, så må jeg bare innrømme at jeg tok feil, sier Røkke.

Slo opp Røkke i telefonkatalogen

Witzøe sier at de så på Aker som en naturlig partner.

– Vi trengte en strategisk partner, vi så manglet kompetanse for å gjennomføre dette. Derfor ville jeg ta en telefon. Jeg lette opp Kjell Inge Røkke i telefonkatalogen, hvordan får jeg tak i han? sier Witzøe.

Han sier at han fikk nummeret til Røkke via en kontakt.

– Jeg møtte en fantastisk entusiasme fra dag én fra Kjell Inge. Og han kom til Frøya et par dager senere. Vi mener dette samarbeidet utløser en voldsom kraft. Den samlede kompetansen kan gi et fantastisk utgangspunkt, sier Witzøe.

–Jeg har aldri vært mer sikker på at dette skal la seg realisere i Norge og gi grunnlag for et helt nytt industrieventyr. Salmar Aker Ocean AS skal være selve spydspissen innen havbasert oppdrett, sier han.

– Bare fantasien setter grenser for hvor mye laks vi kan produsere her, uttalte han videre fra presentasjonen.

Røkke i styret

Olav Andreas Ervik vil lede selskapet som administrerende direktør og styret vil bestå av seks medlemmer, inkludert Gustav Witzøe, Atle Eide, Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen.

Les også: Kan bli Norges grønne svar på Ekofisk: – Et av de største i norsk industriell historie

Han sier at det nye selskapet kombinerer Akers ledende industri-merittliste innen offshore-operasjoner med Salmars historie som et av verdens største og mest effektive produsenter av oppdrettslaks.

- Vi deler også en visjon for potensialet for programvare, data og analyse. Vi tror vi kan gå sammen for å ta det neste trinnet for å utvikle havbruket, inkludert bruk av teknologi og felles industrielle evner for å beskytte havets helse, fiskevelferd og fremme bærekraftig vekst, sier Eriksen.