*Nettavisen* Økonomi.

Røkkes gigantutbygging: Her er de endelige tegningene

Den omstridte utbyggingsplanen i Stavanger begynner å ta form.

15.05.19 15:26

(STAVANGER): Nettavisen Økonomi har tidligere omtalt hvordan statlige Bane Nor og eiendomsutviklerne i Base Property har gått sammen med Kjell Inge Røkkes FP Eiendom for å nærmest skape en ny bydel i Stavanger. Planene innebærer å etablere nærmere 10.000 arbeidsplasser i randsonen av Stavanger sentrum. Utbyggerne har en intensjonsavtale med Røkkes Aker BP, som tidligere har sagt at de er på jakt etter et nytt hovedbygg i Stavanger i 2022.

Se tegningene i videoen øverst i saken!

Fire tegninger fra fire ulike arkitektkontorer ble vist fram i mars i år. Så ble to arkitektkontorer, svenske Wingårdhs og Ghilardi + Hellsten, med videre i konkurransen. Onsdag avslørte utbyggerne at Ghilardi + Hellsten med prosjektet "The Long Green" har fått til topps.

Bygget vil ha investeringer på mellom to og tre milliarder kroner.

– Vinnerforslaget er i tråd med rammene som sentrumsplanen åpner for, både når det gjelder høyder og volum. Forslaget er godt stedstilpasset og vi finner flere elementer fra mange av innspillene vi har mottatt i den innledende fasen med medvirkningsmøter. Nå skal prosjektet utvikles og foredles videre, og samarbeidet med brukergrupper og naboer fortsetter med full tyngde når vi nå har valgt hvilket kontor vi går videre med, sier Nicolay Schreuder, regiondirektør Bane NOR Eiendom, i en melding.

Investerer for mellom 2 og 3 milliarder

På pressekonferansen var FP Eiendoms Marianne Stigset, Base Property-sjef Alfred Ydstebø og Bane Nor Eiendoms prosjektdirektør Nicolay Schreuder. Ydstebø er kjent som Acta-gründer, eiendomsutvikler og forretningsmann i Stavanger.

Ydstebø sier at prosjektet vil være på mellom 50.000 og 60.000 kvadratmeter, og at investeringene kommer på mellom 2 og 3 milliarder kroner. En tenkt innflytting er en gang mellom 2022 og 2023, hvis alt går etter planen.

- Arkitekten er valgt, og nå er vi i gang og forbereder førstegangs innlevering av detaljplanen. Deretter skal vi bearbeide planen videre, snakke med naboer, foreta en konsekvensutredning og jobbe tett opp mot kommunen. September/oktober skal vi levere en plan, og Aker BP skal fatte sin beslutning, sier Ydstebø.

Ydstebø og samarbeidspartnerne er opptatt av nærhet til sentrum for å tiltrekke unge arbeidstakere.

- Dagens studenter søker urbanitet, nærhet til tog og å droppe bilen. Hvis vi ikke kan tilrettelegge for slike arbeidsplasser, tror jeg vi mister de unge arbeiderne. Noen arbeidsplasser kommer til å fortsette å være på Forus, men nå bygger vi for dem som heller vil være nærme sentrum, sier Base Property-sjefen.

image_from_ios
image_from_ios
Nicolay Schreuder, prosjektdirektør Bane Nor Eiendom, Marianne Stigset fra FP Eiendom og Base Property-sjef Alfred Ydstebø presenterte onsdag de foreløpige planene for Paradis.

Røkke tett på

- Hva synes du om debatten som har vært rundt utbyggingen så langt?

- Vi forventet debatt. Diskusjon er positivt i et demokrati, og jeg hadde vært mer bekymret dersom planene våre ikke skapte debatt. Og så har det kanskje vært litt ekstra steile fronter inn mot valgkampen. Vi har kanskje sett redsel for ting man ikke trenger å være redd for, for eksempel høyden på byggene, sier Ydstebø.

Kjell Inge Røkke under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu.
Kjell Inge Røkke under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet, hovedkontoret til Aker på Fornebu.

Milliardær Kjell Inge Røkke er personlig engasjert og ligger tett på, ifølge utbyggerne.

- Du har tidligere sagt at Kjell Inge Røkke har ligget tett på prosjektet - hvordan er samarbeidet mellom dere?

- Det er sant, han ligger veldig tett på. Vi brukte mye tid sammen en søndag for noen måneder siden, og vi er enige om ambisjonsnivået på utbyggingen. Dersom Aker BP skal inn, må kontorene være attraktive. Han er også opptatt av at vi skal tiltrekke oss unge arbeidstakere, noe Røkke er avhengig av for å utvikle bedriftene sine. Han brenner for dette prosjektet, og vi jobber godt sammen.

- Hva ser du på som den største barrieren for å få realisert prosjektet?

- Vi har respekt for prosessene vi skal gjennom med tanke på reguleringer i byen og politikernes arbeid. På den andre siden så har Aker BP sine prosesser internt som de skal gjennom inn mot september. Tid er også en utfordring, selvfølgelig, men vi har samlet såpass mye prosjekter sammen med Aker og Bane Nor at jeg er sikker på at vi skal klare dette, sier Ydstebø.

Nabo: - Akkurat dette vi ville unngå

Røkkes pengemaskin Aker BP er i sterk vekst, og har behov for nye kontorplasser i Stavanger raskt, ettersom kapasiteten i Jåttåvågen er sprengt. Selskapet ser på alternativene i Paradis-utbyggingen eller en konsolidering i Jåttå som de mest aktuelle alternativene fremover. Først etter sommeren skal Aker BP fatte en beslutning om hvorvidt de ønsker å gå videre med intensjonsavtalen i Paradis.

Grete Aalgaard Clarke er blant naboene til utbyggingen som har engasjert seg i debatten tidligere. Clarke mener forslaget som vant er det eneste som har vist forståelse for området, og er ikke overrasket over at Ghilardi + Hellsten vant. Men hun mener forslaget er langt ifra perfekt.

- Jeg legger merke til at de avlange, hangar-liknende byggene nær togstasjonen og Strømsbrua nå planlegges høyere enn i de tegningene jeg har sett, og da frykter jeg at de vil oppleves som en vegg mellom bydelene. Det var akkurat dette vi ville unngå. Dette blir uansett en massiv utbygging, sier Clarke, som presiserer at hun ikke har fått studert de nye tegningene nøye, og at uttalelsene hennes må leses i lys av dette.

Venstre-topp krever åpen takterrasse

Jan Erik Søndeland, Venstres ordførerkandidat i Stavanger, fikk informasjon om utbyggingen like før pressekonferansen, og er fornøyd med at etasjehøydene i det nye forslaget er nedjustert. Men Søndeland er fortsatt kritisk til flere momenter i forslaget.

- Venstre er kritiske til at det største bygget i det ferske arkitektforslaget fortsatt ser ut til å bli for massiv, som en stor sammenhengende blokk. Denne bør de bryte opp slik at vi får bedre luft og romfølelse mellom byggene og bedre siktlinjer mellom bydelene Våland og Storhaug, sier Søndeland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Erik Søndeland (V) er glad for at det ferskeste forslaget nedjusterer etasjehøydene i utbyggingen. Foto: Magnus Ekeli Mullis

I tillegg krever Venstre at det anlegges takterrasse på en eller flere av byggene som kan gjøres tilgjengelig for hele byens befolkning. I forslaget som ligger nå, er det lagt opp til en takterrasse for Aker BP-ansatte.

- Stavanger har altfor få takterrasser som folk flest får benytte seg av, og det vil Venstre kjempe for, sier Venstre-toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag