*Nettavisen* Økonomi.

Røkkes granskere frikjenner Røkke

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Revisjonsutvalget i Aker «frikjenner» Kjell Inge Røkke i forbindelse med handelen mellom Aker ASA og Aker Solutions.

14.04.09 19:01

Det kommer fram når revisjonsutvalget i Aker presenterer sine konklusjoner etter å ha gjennomgått de omstridte transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions. Presentasjonen skjer på konferansesenteret Vika Atrium, og avholdes av Finn Berg Jacobsen, som leder revisjonsutvalget i industriselskapet der Kjell Inge Røkke er den dominerende eier.

Revisjonsutvalget i Aker ASA slår fast at selskapets styre og administrasjon har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions AS. Dette gjelder både prosessen for saksbehandling og selskapets egne vurderinger av eiendelenes verdi. Aker ASA har opptrådt i samsvar med aksjonæravtalen i Aker Holding, lovkrav og andre avtalefestede krav, skriver Aker ASA på sin hjemmeside.

- Dette var som forventet. Det kom ikke frem noen nytt her utover at Aker mener de har gjort alt riktig, sier Frps nestleder i Stortingets næringskomité, Øyvind Korsberg.

Kritisk
- Vi forventer at det blir en full gjennomgang av saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen slik at vi får se hvordan regjeringen har vært informert, og om de kunne ha gjort noe mer for å stoppe disse transaksjonene, sier han.

- Jeg registrerer at det ikke er mye nytt i den rapporten som Aker la fram i dag. Nå er jeg mest opptatt av å finne løsninger i denne saken og at den blir behandlet i generalforsamling. Det er kontakt mellom eierne og vi jobber med en løsning, sier Sylvia Brustad til NTB.

- Næringsministeren har åpenbart ikke gjort jobben sin i forhold til å ivareta statens verdier og skattebetalernes penger, sier Høyres Jan Tore Sanner til Aftenposten. Han får støtte av Dagfinn Høybråten i at Akers rapport viser at regjeringen var informert, og takket nei til å bli sterkere involvert i transaksjonene.

God pris
Under pressekonferansen konstaterte Jacobsen at transaksjonene etter reglene ikke skulle behandles i styret til Aker Holding der staten er representert. Årsaken er at transaksjonene ikke innvolverer Aker Holding men datterselskapet Aker Solutions AS.

Likevel står det i rapporten at advokatene til Wallenberg-familien mente at selskapene ikke burde selges uten at saken ble fremlagt for generalforsamlingen i Aker Solutions ASA.

Revisjonsutvalget i det Røkke-kontrollerte Aker ASA har gjennomført en fornyet vurdering av prosessen for transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions AS. Rapporten er utarbeidet med assistanse fra advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co, står det videre.

Verdivurdering
Revisjonsutvalget registrerer at det pågår en løpende og omfattende verdivurderingsprosess av eiendelene i Aker ASA. Det gjøres systematiske interne verdivurderinger, og det var en uttalt forutsetning at transaksjonene ikke skulle gjennomføres med mindre Aker Solutions bekreftet det industrielle rasjonale for transaksjonene og at de fremforhandlede verdier ble bekreftet som fair i den fairness opinions som DnB NOR Markets skulle utføre.

Revisjonsutvalget har forståelse for at Aker ASA vanskelig kunne oppfatte behandlingen i Aker Holding AS-styret og dialogen med representanter for de øvrige eierne i Aker Holding AS på annet vis enn at de ikke ønsket å motsette seg gjennomføringen av transaksjonene.

Du kan lese den fullstendige redegjørelsen her (ekstern lenke).

Hverken Røkke eller Aker-topp Øystein Eriksen er forventet å stille på pressekonferansen.

Floken
Rett før påsken gjorde Røkke og Aker-toppsjef Øystein Eriksen opprydning i Aker ASA ved å selge flere selskap til Aker Solutions. Kjøpene ble vedtatt på generalforsamlingen i Aker Solutions AS, men ikke hovedselskapet Aker Solutions ASA. Kjøpesummen er på nesten 1,4 milliarder kroner. Da børsen sendte aksjekursen i Aker Solutions rett ned våknet Berit Kjøll opp. Hun er statens representant i styret til Aker Holding, et selskap som eier 40 prosent av aksjene i Aker Solutions og som i sin tur eies av Aker (60%), Staten (30%) og Wallenberg-sfæren (10%).

Staten er ikke direkte eier av aksjer i Aker Solutions. De er eier i et selskap som eier 40 prosent av aksjene. I aksjonæravtalen mellom staten og Aker, som regulerer eierskapet i Aker Holding, fremgår det at de skal være enstemmige i saker som presenteres for generalforsamlingen i Aker Solutions.

Spørsmålet alle stiller seg nå er hvordan denne saken skal få et utfall som både Aker og Staten kan leve med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag