*Nettavisen* Økonomi.

Røkkes hodepine smittet børsen

Dårlig nytt fra Kjell Inge Røkke problemverft i Philadelphia rammet aksjekursen i Aker Kværner hardt, og bidro til blåmandag på Oslo Børs.

10.11.03 16:48

Store deler av dagen gikk hovedindeksen jevnt nedover og endte minus 0,65 prosent til 164,41 poeng. Samme vei gikk de fleste europeiske børsene utover dagen.

Aker Kværners skuffende kvartalsrapport var mandagens største nyhet på en ellers nyhetsfattig dag. Det er særlig skipsverftet Kvaerner Philadelphia som trekker ned inntrykket for Aker Kværners del. Aksjen tapte seg hele 7,27 prosent i løpet av dagen og reduserte dermed betydelig verdien på finansmannen Kjell Inge Røkke.

Skuffer

- De fleste områder leverte litt over forventningene og det er stort sett Philadelphia som skuffer. Dette skuffer imidlertid så pass mye at det trekker ned inntrykket, er en finansanalytikers kommentar til Aker Kværner, ifølge TDN Finans.

Analytikerne TDN Finans har snakket med er ikke fornøyd med hva de oppfatter som justeringer av selskapets finansielle mål, uten at dette blir sagt i klartekst. Man er også skeptiske til at problemene i Philadelphia slett ikke er over og at mer dårlig nytt kan komme.

Spist opp

Fusjonskameratene DnB og Gjensidige NOR bidrar også til børsfallet med fall på henholdsvis 1,22 og 1,86 prosent. Effekten av Konkurransetilsynets fusjons-ja synes allerede å være spist opp.

Storebrand-aksjen er også svakt ned mandag. Konkurransetilsynets krav om at DnB må selge sin eierandel på 9,90 prosent i selskapet for å fusjonere med Gjensidige NOR, bidrar til spekulasjoner rundt Storebrand.

- Vi synes Storebrand begynner å bli vel dyr og det er vel enkelte som spekulerer i oppkjøp, men det synes jeg er noe søkt, sier en megler til TDN Finans.

Ocean Rig ned

Et annen børskjempe som mistet verdi var SAS, som falt 5,7 prosent i etter nye passasjertall som viste en marginal økning på 0,1 prosent siste 12 måneder.

Også det hardt prøvede riggselskapet Ocean Rig var blant de dumpet mest mandag. Det skjedde etter at prisen på selskapets emisjon etter en bookbuildingprosess er satt til kr 11,50. Aksjen droppet dermed 8 prosent landet nettopp på 11,50 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.