FORNEBU (Nettavisen Økonomi:) Et drøyt år har gått siden Kjell Inge Røkkes Aker lanserte investeringsselskapet Aker Horizons og de to grønne satsingene Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture.

Sistnevnte er et rendyrket CCS-selskap som vil levere og drive karbonfangstanleggene - i tillegg til å tilby transport og lagring av CO2-gassen for dem som kjøper tjenestene.

Aker Carbon Capture og administrerende direktør Valborg Lundegaard har ambisiøse og svært konkrete mål: Selskapet skal sikre kontrakter som gir fangst av ti millioner tonn CO2 årlig innen utgangen av 2025. Det er tilsvarer en femtedel av alle norske utslipp i 2020.

- Ja, det er ambisjonen. Vi er i en situasjon er der vi må fange og lagre 2.400 millioner tonn CO2 innen 2040 for å nå klimamålene. I tillegg kommer energieffektivisering og fornybar energi, sier Lundegaard til Nettavisen og fortsetter:

- Bekymringen vår er at beslutningene ikke tas tidlig nok, og at vi får en ketsjup-effekt mot slutten av dette tiåret. Da er det for sent å nå målene man har satt seg for 2030.

Flere land ønsker storstilt fangst og lagring av CO2 av hensyn til både klima og økonomi. Utslipp har nemlig blitt langt dyrere det siste året: I dag koster det 60 euro å slippe ut ett tonn CO2 - hele tre ganger så mye som det kostet i fjor sommer.

Les også: Røkkes høyre hånd: - Rødts politikk vil ikke fungere i praksis

Stor interesse

Røkkes karbonfangst-selskap har peilet ut fire store satsingsområder hvor Aker Carbon Capture kan tjene penger på å fange andre bedrifters CO2:

  • Produksjon av sement står for mellom seks og syv prosent av verdens CO2-utslipp, og det finnes 2.000 sementanlegg rundt omkring i verden.
  • Avfallsforbrenningsanlegg - bare i Europa finnes det 400 slike anlegg.
  • Gasskraftverk stod for 23 prosent av verdens strømproduksjon i 2019 og er i dag blant de største utslippspunktene i Europa.
  • For å produsere blått hydrogen trenger man karbonfangst- og lagring for å skille ut CO2-gassen og transportere og lagre denne for å stå igjen med rent hydrogen.

Aker Carbon Capture satser stort på å levere en «all inclusive»-pakke med karbonfangst- og lagring for å gjøre det enklere for mellomstore bedrifter innen for eksempel sement og avfallsforbrenning å ta investeringen.

På denne måten trenger kundene kun å betale per tonn CO2 som fanges og ikke slippes ut, uten ekstrakostnader og byråkrati. En slags abonnementstjeneste, om du vil.

Etter at selskapet presenterte en modulbasert karbonfangst-løsning, som kan transporteres via vei og installeres hvor som helst i Europa, skjøt interessen i været ifølge toppsjef Lundgaard.

Karbonråstoff-produsenten Carbonor inngikk nylig en intensjonsavtale med Aker Carbon Capture om produksjon i Øygarden i Vestland med fangst og lagring av CO2.

- Øygarden er veldig nærme Northern Lights-terminalen. Da slipper du skipstransport, og du kan heller legge et rør til terminalen. Vi ser på hvordan vi kan levere karbonfangst som en tjeneste på deres anlegg, sier finansdirektør Egil Fagerland og fortsetter:

- I stedet for å kjøpe anlegget og være ansvarlig for driften, betaler kunden oss en årlig sum basert på hvor mye CO2 som blir fanget.

Les mer: Oljetoppen etter ekstrem oljepris-effekt: - Kan nå 100 dollar

Fortsatt høye kostnader

Mye prestisje og entusiasme er knyttet til fangst, transport og lagring av CO2. Men i likhet med andre typer ny teknologi, er karbonfangst- og lagring forholdsvis dyrt.

- Vi må få ned kostnadene. Nå har vi lagt forholdene til rette, og det er opp til kundene å ta en beslutning for at det skal være enklere. Vi setter i gang en rekke initiativer for å sikret at kostnadene går nedover, sier Aker Carbon Capture-sjef Lundegaard.

Mer standardiserte produkter, mer digitalisering, teknologiutvikling og konkurransedyktige verdikjeder skal bidra til å få ned kostnadene. Samtidig blir det dyrere å slippe ut CO2 for de største utslippsverstingene i Europa, som må ta hensyn til høyere CO2-pris, nye EU-reguleringer og økende press fra offentligheten om å kutte utslipp.

Bare i Europa finnes det rundt 700 betydelige utslippskilder som Lundegaard ser på som potensielle kunder.

- Aktiviteten vår nå er først og fremst i Nord-Europa. Men vi har kunder som kommer fra Sør-Europa også, og vi har har mye henvendelser fra Nord-Amerika. Det begynner å skje mye der med Biden ved roret, sier hun.

Les også: Brannfakkel fra meglerkongen: - Fornybar kan bli den nye oljen for Norge