I en kort uttalelse lørdag skriver fotballklubben Chelsea at Roman Abramovitsj gir fra seg styringen.

- Gjennom mitt nesten 20 år lange eierskap av Chelsea FC har jeg alltid sett på min rolle som en forvalter av klubben, hvor jobben min har vært å sikre at vi har så mye suksess som mulig i dag, samtidig som vi bygger for fremtiden mens vi spiller en positiv rolle i lokalsamfunnet vårt. Jeg har alltid tatt alle avgjørelser med klubbens beste i tankene. Jeg er fortsatt forpliktet til disse verdiene. Det er derfor jeg i dag gir tillitsmenn i Chelseas veldedige stiftelse forvaltningen og omsorgen for Chelsea FC, skriver Roman Abramovitsj i pressemeldingen.

Abramovitsjs eierskap i Chelsea har vært gjenstand for heftig debatt blant i en rekke medier den siste tiden. Flere organisasjoner og politikere har, i lys av den russiske invasjonen av Ukraina, tatt til orde for å fryse oligarkens eiendeler i Storbritannia.

Det er fortsatt uklart akkurat hva avgangen til Abramovitsj innebærer.

Skal ha sanksjonsforsikring

Forbes skrev tidligere denne uken at Abramovitsj skal ha en forsikring som vil beskytte ham dersom Storbritannia skulle forsøke å presse ham ut av Chelsea.

Abramovitsj kjøpte Chelsea for 190 millioner dollar i 2003. I fjor verdsatte Forbes klubben til 3,2 milliarder dollar. Klubbens gjeld til den russiske oligarken skal være på to milliarder dollar, ifølge magasinet.

Gjelden kan fort bli et gigantisk problem for Chelsea. I verste fall kan Abramovitsj kreve å få tilbakebetalt lånet fra den engelske klubben umiddelbart.

- Dersom han vil ta hevn, kan han kreve inn lånet fra Chelsea. Dette betyr at Chelsea går konkurs, og Putin kan få gleden av å si 'vel, dere ba om det', sa lektor Kieran Maguire ved University of Liverpool til Forbes tidligere denne uken.

Også The Times skriver at Chelsea nå står i fare for å gå konkurs som følge av Abramovitsjs avgang.

Lektor Maguire ved University of Liverpool mener at Abramovitsj på en effektiv måte kan argumentere for at hans eiendeler er fryst, og kreve at gjelden blir utbetalt umiddelbart.

- I så fall vil klubben opphøre, sier Maguire til Forbes.

Politiker ut mot Abramovitsj

Labour-politiker Chris Bryant var blant dem som tok til orde for at det britiske parlamentet skulle fryse eller ta kontroll over Abramovitsjs eiendeler i Storbritannia - inkludert Chelsea og investeringsselskapet Millhouse LLC.

- Det kan ikke være slik at Abramovitsj fortsatt skal kunne eie en fotballklubb i dette landet? Vi burde se på mulighetene for å ta kontroll over noen av hans eiendeler, samt sørge for at andre som har entreprenør-visumer som dette ikke er involvert i ondartet virksomhet i Storbritannia, sa Bryant i Underhuset tidligere denne uken ifølge Fortune.

I Storbritannia har det i flere år blitt spekulert i forholdet mellom Abramovitsj og Vladimir Putin. I fjor saksøkte Abramovitsj forfatter Catherine Belton for å ha skrevet at Abramovitsj hadde fått ordre fra Putin til å blant annet kjøpe Chelsea.

Statsminister Boris Johnson i Storbritannia sa tirsdag at Abramovitsj ville bli møtt med sanksjoner, men Johnson trakk senere uttalelsen. Abramovitsj ble ikke rammet av de massive sanksjonene som Storbritannia rettet mot russiske banker og milliardærer senere i uken.