Gå til sidens hovedinnhold

Rømmer fondene med sparepengene i panikk

Både personkunder og store bedriftskunder rømte fra aksjefondene i mars i det som ble en svært dramatisk måned i fondsmarkedet.

Dermed ser det ut til at den gamle historien gjentar seg, folk blir nervøse når aksjemarkedene faller og tar ut pengene fra fondene. Det har vist seg å være en tabbe.

Verdipapirfondenes Forening (VFF) skriver om marstallene at koronapandemien førte til rekordhøye nettoinnløsninger i verdipapirfond.

Det skjedde i en måned der hovedindeksen ved Oslo Børs falt med nesten 15 prosent, fra indeksnivå 833 til 707, etter å ha vært nede på under 640 på det laveste (se grafen under). Mandag morgen noteres hovedindeksen til 740 poeng, en nedgang på en drøy prosent.

Totalt ble det innløst verdipapirfond for totalt 63 milliarder kroner i foregående måned. Forvaltningskapitalen til fondene som er medlemmer av foreningen falt med omtrent 11 prosent til 1.69 milliarder kroner. Medlemmene i VFF selger aksjefond, kombinasjonsfond, obligasjonsfond og rentefond.

Les også: Mener nordmenn sparer feil

Svært dramatisk

– Mars var en svært dramatisk måned. Koronapandemien snudde verden på hodet og skapte stor usikkerhet i finansmarkedene med påfølgende kraftige kursfall. Dette har naturlig nok påvirket en del fondssparere, sier adm. direktør Bernt S. Zakariassen i VFF i en pressemelding.

Fondskundene nettosolgte i mars aksje- og kombinasjonsfond for 37,8 milliarder kroner og ulike typer rentefond for 25 milliarder kroner.

Norske personkunder hadde alene i mars et nettosalg av verdipapirfond på 12,2 milliarder kroner. Det tilsvarer rundt 5 prosent av det personkundene samlet har i verdipapirfond.

Personkundene kvittet seg netto med aksje- og kombinasjonsfond for 6,3 milliarder kroner og ulike rentefond for 5,9 milliarder kroner. Det var særlig i bransjefond og i internasjonale aksjefond at innløsningene var store.

Proffene verst

Men, de institusjonelle kundene, profesjonelle kunder som forsikringsselskap, pensjonskasser, kommuner og aksjeselskap, nettosolgte verdipapirfond for 46 milliarder kroner i mars. Proffene solgte aksjefond for hele 28,3 milliarder kroner.

Zakariassen oppfordrer til langsiktighet.

– Til tross for at et fall på 141 milliarder kroner i den totale forvaltningskapitalen kan virke stort, er det verdt å se på utviklingen i et lengre perspektiv, sier han i pressemeldingen.

For selv om fallet i mars var stort, er forvaltninskapitalen i fondene på høyde med nivået fra utgangen av januar 2019. Zakariassen peker på at det norske verdipapirfondsmarkedet har opplevd en formidabel vekst gjennom flere tiår.

Les også: Gikk glipp av hele børsmoroa

Vil ta seg inn

- Til tross for flere kriser underveis, som finanskrisen i 2008 og dot.com-boblen ved tusenårsskiftet, har markedet klart å hente seg inn igjen. Dette vil skje også denne gang, selv om det kan ta tid, hevder han i pressemeldingen.

Zakariassen minner om at for den langsiktige investor er det fornuftig å holde seg til sin opprinnelige spareplan.

- Selv om det i øyeblikket kan kjennes ubehagelig å «kjøpe høns i regnvær», tilsier all erfaring at det vil lønne seg på lang sikt også denne gang, er budskapet.

Kommentarer til denne saken