– Selv om jeg har holdt meg til reglene, forstår jeg at dette oppleves negativt. Jeg var selv usikker på om jeg kunne benytte meg av pendlerbolig i Oslo sentrum etter at jeg ble stortingsrepresentant i 2009, men har hatt åpen dialog med Stortingets boligkontor om dette, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

Ettersom KrF-lederen på papiret bodde hjemme hos mor og far på Sørlandet, fikk han gratis bolig av Stortinget, ifølge Aftenposten.

Les også: Solberg om Ropstads gratisbolig: Vi politikere må være varsomme

I tråd med regelverket

Først i november i fjor meldte Ropstad flytting fra foreldrenes bolig, selv om han også bodde i Oslo før han ble stortingsrepresentant i 2009, samme år som han kjøpte en halvdel av en tomannsbolig i Lillestrøm. Han flyttet aldri inn der, men tok i stedet over en treromsleilighet på Skøyen som ble betalt av Stortinget.

Det hadde han krav på etter Stortingets regler om pendlerbolig siden han var folkeregistrert hos foreldrene.

Les også: Geir Lippestad knallhardt ut mot Frp under moskédebatt

For i tråd med regelverket, hadde det ingen betydning for Stortinget at Ropstad samtidig eide en halvpart av en tomannsbolig en drøy halvtime fra hovedstaden. De la til grunn hans forklaring om at han ikke kom til å flytte inn der.

– Jeg kan forstå at ordningen kan oppfattes som urettferdig, sier 36-åringen til avisen.

Før KrF-lederen kjøpte tomannsboligen bodde han i et kollektiv i Gamlebyen i Oslo. Det var han som eide leiligheten. På grunn av denne leiligheten fikk Ropstad først nei til pendlerbolig fra Stortinget. Så ble den solgt.

Overfor Aftenposten avviser Ropstad at han solgte leiligheten i Gamlebyen for å få rett til pendlerbolig. Han sier at leiligheten måtte selges fordi broren, som var medlåntaker, måtte frigjøre sin kapital.

Ber om revidering av reglene

Barne- og familieministeren har ikke brutt noen regler ved å gjøre dette. Finansdepartementet har slått fast at representanter som er folkeregistrert hos sine foreldre, kan få pendlerfordelene. Ropstad sier han fremdeles har et eget rom i foreldrenes hus, og har fri tilgang der.

Statsråden har fått en rekke goder ved å unngå å melde flytting hjemmefra. I følge Aftenposten har han fått følgende goder:

  • Fått gratis bolig for seg selv, kone og barn gjennom Stortinget.
  • Sluppet å betale skatt av fordelen ved fri bolig.
  • Hatt muligheten til gratis reise til foreldrene i Agder én gang i uken.
  • Ikke hatt utgifter til egen bolig på hjemstedet.
  • 488.000 kroner i leieinntekter (før skatt) fra tomannsboligen i Lillestrøm kommune.
  • 300.000 kroner i avkastning etter salget av tomannsboligen.

Ropstad avviser at han ikke har meldt flytting for å få rett til pendlerbolig. Han sier han ikke har utnyttet reglene bevisst.

Aftenposten skriver at Guttorm Schjelderup, professor i samfunnsøkonomi ved NHH, mener reglene bør revideres. Ropstad sier han ikke har noe imot en gjennomgang av reglene.

Les også: Arbeiderpartiet signaliserer støtte til ny oljeskatt