*Nettavisen* Økonomi.

Rot i offentlige innkjøp

I sitt første virkeår har klagenemnda for offentlige anskaffelser mottatt en strøm av saker, særlig fra små og mellomstore bedrifter.

Vanetenking og dårlig regelkjennskap er utbredt når staten og kommunene gjør sine innkjøp av ymse slag.

– Dette er bare toppen av isfjellet. Offentlige innkjøp beløper seg til 220 milliarder kroner i året. Vi har behandlet saker der kontraktene til sammen utgjør sju milliarder. Det sier seg selv at det er mye som ikke er avdekket, sier klagenemndas leder, advokat Bjørg Ven.

Nemnda startet opp 1. januar 2003 og budsjetterte med 70 klagesaker det første året. Det rant inn 268 saker, hvorav 182 var ferdigbehandlet ved årets slutt. Av disse ble 86 realitetsbehandlet, de øvrige avvist av ulike grunner.

Statistikken viser at det ble avdekket regelbrudd ved innkjøp både i staten og kommunene, nokså jevnt fordelt. Det er særlig små og mellomstore bedrifter som klager over at offentlige instanser bryter regelverket. Men det er også store mørketall, ettersom mange bedrifter ikke gå til klagesak mot store statlige og kommunale innkjøpere som de trenger å ha et godt forhold til.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) ser foreløpig ingen grunn til å innføre strenge sanksjoner.

Han tror klagenemndas virksomhet vil være opplysende og oppdragende.

– Men av egen erfaring fra lokalpolitikken vet jeg hvor lett det er for en kommune å bli hengende ved en rørlegger eller byggmester som er kjent og som har vært brukt lenge. Det blir en slags abonnementsordning, og det skal vi bort fra. Det er sløsing med offentlige midler, sier Gabrielsen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.