Det har tatt fullstendig av for kjøpmann Roy Morten Lereng.

– Jeg er 50 år, og det er jeg glad for. Hadde jeg vært 20, hadde jeg mistet helt bakkekontakt. Det er helt vilt, sier Lereng.

Eksplodert på tre uker

I videoene han legger ut snakker han stort sett om varer han har tilbud på, men måten han gjør det på fenger åpenbart et stort og ungt publikum.

I løpet av de tre ukene han har holdt på har han fått 47.000 følgere.

– Jeg har laget video på Facebook i tre-fire år, men noen av mine yngre kollegaer mente jeg burde prøve TikTok, sier Roy Morten Lereng.

I den første videoen han la ut lovte han å gi ut 12 bokser med energidrikk blant de som kommenterte.

– Etter å ha postet videoen dro jeg opp til min gamle mor for å drikke kaffe. Da jeg kom hjem igjen kunne datteren min fortelle at videoen hadde fått 200.000 visninger.

– Hva tror du er grunnen til at så mange følger deg?

– Jeg vet ikke, men jeg er bare meg sjøl, tvers igjennom. Jeg har sett andre på TikTok som legger på musikk og masse fancy greier. Det gjør ikke jeg. Jeg gjør det live og 100 prosent ekte.


Besøk av TikTok-kjendis

Onsdag denne uka fikk Toktok-kontoen til kjøpmannen ekstra oppmerksomhet. Da fikk han nemlig besøk av TikTok-kjendis Oskar Westerlin som har 480.000 følgere.

Westerlin har lansert en sjokoladebolle som har blitt svært populær og det var nettopp slike boller som ble delt ut onsdag.

– Det var mellom 1500 og 2000 personer i butikken, det var helt vilt, forteller Lereng.

Ifølge Lereng hadde 200 personer tatt tog fra Oslo for å besøke Spar-butikken der Lereng og Westerlin laget TikTokvideoer og det ble delt ut boller.

– En far og sønn hadde stått opp midt på natta og kjørt fra Kristiansand til Gran for å få autograf fra meg og Oskar, sier Lereng.

@spargran

HVA ER DET SOM SKJER?? Jo, VI GØNNER PÅ MED MONSTER MULE TIL 5KR PR BOKS! Hvor? SELVFØLGELIG PÅ SPAR GRAN 😍

♬ original sound - Spar Gran

Bra markedsføring

Den store suksessen med TikTok har gitt et løft for butikken.

– Vi ånder og lever for å få det til å gå rundt med butikken, og det siste året har det vært krevende med mye fokus på priser. Og vi jobber hardt for å få folk til å komme til butikken. Det har vi fått til nå, kan du si.

Nå anslår kjøpmannen at antallet kunder har økt med 4–500 per dag siden han startet kontoen for tre uker siden.

– En ting jeg er obs på er at kidsa gjør det jeg sier. Og jeg har oppfordrer dem til å spise fra salatbaren. Jeg sjekka tallene nå og ser at vi har femdoblet salget fra salatbaren, sier Lereng.

Sjokkert over Coop-priser: – Skjønner ikke hvordan det kan være mulig

– Har knekt koden

TikTok-ekspert Carina Elise Godou det er flere årsaker til at kjøpmann Lereng har lykkes på TikTok.

– Kjøpmannen er morsom, lite selvhøytidelig og «neppå”. Det virker ekte. Jeg tror ikke han har noe manus. Han bruker tydelig dialekt som gjør det genuint og som treffer godt alle i området, sier Godou.

Hun mener den røffe og upolerte stilen treffer godt.

– Vi er vant til å høre reklamene fra Spar med de samme melodiene og med polerte budskap. Det er vi litt lei av. Men når en kjøpmann bare plukker opp telefonen føles det nært og ekte. Det blir mer engasjerende, sier Godou.

Treffer yngre publikum

– Det å samarbeide med en kjent TikToker som Oskar, er selvsagt smart og gir enda mer oppmerksomhet, sier Godou.

Med TikTok er godt egnet om man vil treffe et ungt publikum. Det at det er et kommersielt budskap er ikke et hinder.

– De yngre ikke så kravstore alltid. Men de vil at noen skal snakke dere språk, og det gjør kjøpmannen på Gran, sier Godou.

Dagligvarebransjen har slitt med omdømmet det siste året. Godou tror flere i bransjen vil forsøke å lære av det kjøpmannen på Gran har fått til.

– Jeg blir overrasket om ikke flere i dagligvarebransjen plukker opp dette og forsøker lignende ting, sier Godou.