*Nettavisen* Økonomi.

Russiske myndigheter krever inn Yukos-gjeld

Foto: (Scanpix)

Russiske skattemyndigheter begynte onsdag å kreve inn en milliardgjeld fra oljegiganten Yukos, tross et siste, desperat forsøk fra hovedaksjonær Mikhail Khodorkovskij på å redde selskapet.

– Representanter fra Moskvas domstol har begynt å utføre rettsordren, sier russiske myndigheter i en uttalelse onsdag ettermiddag.

Russisk påtalemyndighet mener Yukos skylder om lag 24 milliarder kroner i skatt for 2000, og begynte onsdag å gjennomsøke Yukos’ kontorer, opplyser selskapets talsmann Alexander Shadrin til nyhetsbyrået Interfax.

Ikke ventet
Selskapets ledelse hadde ikke ventet at håndhevelsen av rettsordren skulle begynne før torsdag. Betalingsfristen som ble gitt sist uke, gikk ut onsdag.

I et siste forsøk på å redde oljegiganten fra ruin sa den fengslede milliardæren Mikhail Khodorkovskij seg villig til å gi fra seg kontrollen over selskapet.

Yukos-toppene sa allerede før fristen gikk ut at det ville være umulig for selskapet å innfri kravet, og ba om mer tid for å komme ut av den økonomiske klemmen.

Den russiske riksadvokaten Vladimir Ustinov viste imidlertid ingen tegn til ettergivenhet og sto beinhardt på sine krav. Han truet med ytterligere skattekrav i tillegg til restskatten på 7 milliarder dollar (nesten 50 milliarder kroner) som skattemyndighetene nå gjør krav på, dersom ikke fristen ble overholdt.

Politisk heksejakt
Mange eksperter er ikke i tvil: Dette er en politisak heksejakt mot Yukos for å ramme Khodorkovskij og sette stopp for hans politiske ambisjoner. Khodorkovskij er selv en av Russlands rikeste menn, men nå står giganten Yukos i fare.

– Khodorkovskij har gjentatte ganger understreket at han er innstilt på forhandlinger med myndighetene, sier hans advokat Andrej Drel. Det er på denne bakgrunn Khodorkovskij foreslo å si fra seg kontrollen over Yukos.

Selskapet har vært under hardt press helt siden Khodorkovskij ble arrestert i oktober i fjor. Yukos-advokatene har understreket gang på gang at selskapet ikke har noen muligheter til å gjøre opp for seg, siden myndighetene har tatt beslag i selskapets aktiva og sperret alle kontoer.

Ifølge The Financial Times skal Khodorkovskij ha sendt sitt forsalg om å si fra seg kontrollen over Yukos til Kreml, men det er ikke kjent hvem som var adressaten. En talsmann for statsminister Mikhail Fradkov sa onsdag at statsministerens kontor ikke hadde mottatt noe slikt forslag

Tilbud og krav
Oljemagnaten Khodorkovskij kontrollerer i dag 44 prosent av Yukos gjennom sine egne aksjer og samarbeidspartnerne i holdingselskapet Menatep.

Khodorkovskijs forslag gikk ut på å gi fra seg kontrollen, mot at myndighetene opphever vedtaket om å fryse alle Yukos’ aktiva. I tillegg må myndighetene gi selskapet en ramme på tre år til å betale all restskatt, het det i forslaget. Hvis ikke disse krav blir imøtekommet, er det sannsynlige utfallet at Yukos blir slått konkurs.

OECD-kritikk
Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) anklaget onsdag den russiske regjeringen for "svært selektiv anvendelse av loven" i skattesaken mot oljegiganten Yukos.

Organisasjonen bruker skarpe uttrykk som "underdanige domstoler", svært politisert påtalemyndighet" og "regjeringens korrupsjon" om Russlands behandling av Yukos-saken.

– De samme anklagene som rettes mot Yukos, kan også bli rettet mot millioner av andre selskaper og personer, heter det fra OECD onsdag.

Yukos har i dag over 100.000 ansatte, og selskapet står for en femdel av Russlands samlede oljeproduksjon. De fleste analytikerne ser kampen om Yukos som kattens lek med musen – et spill som kan ødelegge Russlands omdømme i utlandet og dermed svekke investeringslysten.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.