Russland planlegger å kutte oljeproduksjonen med 500.000 fat per dag i mars, bekrefter visestatsminister Aleksander Novak i Vladimir Putins regjering fredag.

Les også: Putin er ute: «Griseheldige» Norge håver inn

De varslede mars-kuttene skyldes pristaktiltakene i Vesten, opplyser Novak, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. De skal ifølge ham sikre at «markedsrelasjonene friskmeldes».

Nyheten førte til et hopp på 2,5 dollar på få minutter.

60 dollar fatet

G7-landene, EU og Australia ble i desember enige om et pristak på 60 dollar fatet på russisk olje., noe som trådte i kraft for fem dager siden. Målet er å gjøre det vanskeligere for Russland å omgå EUs sanksjoner ved å selge oljen til land utenfor EU.

Russland har gått fra å være den største leverandøren av gass til Vest-Europa for et år siden til å være helt ute i kulden nå, etter invasjonen i Ukraina 24. februar i fjor.

Dermed er det Norge, primært ved Equinor, som har tatt over som Vest-Europas største gassleverandør, og nyter godt av skyhøye priser på gass.

Les også: 60 dollar fatet for russisk olje

Kina ut av pandemien

Den siste tiden har oljeprisen fått et ekstra løft takket være at Kina endelig er på vei ut av korona-pandemien, og har behov for mer energi.

På toppen holder den norske kronen seg veldig svak, noe som betyr at verdien på energien som selges ut av landet blir ekstra høy målt i norsk kroner.