Ukraina-krigen og de påfølgende sanksjonene fra Vesten ryster den russiske økonomien:

  • Moskva-børsen holdes stengt for handel
  • Den russiske rubelen stuper i verdi
  • Vestlige selskaper og investorer rømmer landet

Nylig nedgraderte ratingselskapet Fitch and Moody Russlands statsgjeld til «søppel»-status, skriver Reuters. JP Morgan advarer om at en betalingsproblemer kan være neste slag for den russiske økonomien.

– Sanksjonene mot Russland har økt sannsynligheten for mislighold av russiske statsobligasjoner betraktelig, skriver JP Morgan-analytikere i et notat.

Det samme skriver Wall Street Journal, som sier at det i så fall blir første gang den russiske stat unnlater å betale utenlandske obligasjonseiere kupongrenter siden 1998.

– Teknisk konkurs

Pål Ringholm, tidligere analysesjef i Sparebank 1 Markets - nå investeringsdirektør i PKH, påpekte tidlig hva som var i ferd med å skje:

–... og der var Russland teknisk konkurs. Ingen renter blir betalt til utenlandske investorer, skriver Ringholm.

Verdien på russiske statsobligasjoner falt dramatisk på frykt for at sanksjonene fra Vesten ville ødelegge Russlands mulighet og villighet til å utbetale renter til obligasjonseiere i utlandet.

Torsdag skulle eiere av russiske statsobligasjoner med forfall i 2024 mottatt en fast renteutbetaling. Men de europeiske eierne så aldri noe til betalingen, og fikk heller aldri en melding om at den var på vei, ifølge Wall Street Journal.

Dette til tross for meldinger om at det russiske finansdepartementet hadde utbetalt rentene som vanlig. Det store spørsmålet for vestlige investorer med eiendeler i Russland nå, er om de noen gang vil få pengene sine tilbake.

– Alle fra Vesten som sitter med obligasjoner og aksjer i Russland nå, må bare belage seg på at de kan bli illikvide. Alt står i fare for å bli nullet. Og har du eiendom, står denne i fare for å bli beslaglagt, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til Nettavisen Økonomi.

Sentralbanken stopper utbetalinger til utlandet

Tidligere denne uken uttalte den russiske sentralbanken at utbetalinger til utenlandske investorer vil bli blokkert, inkludert renteutbetalinger til utenlandske obligasjonseiere. Dette betyr at selv om finansdepartementet har sendt renteutbetalingen, så vil ikke obligasjonseierne få pengene.

– Dette er i praksis mislighold dersom de ikke kan eller vil gjennomføre utbetalingen, sier senioranalytiker Edward Al-Hussainy til Wall Street Journal.

– Mislighold er mislighold. Uansett om det er teknisk eller offisielt, så får du ikke betalt, sier Edwin Gutierrez til Bloomberg.

Krigshandlingene til Russland og Vladimir Putin er utilgivelige for verdensøkonomien, påpeker Andreassen. Han er imidlertid usikker på om dagens situasjon vil være tilstrekkelig for at investorer med kredittapsforsikring (CDS) vil få en utbetaling som følge av Russlands manglende utbetalinger.

– Teknisk konkurs for meg er at et internasjonalt byrå sier at en CDS må utbetales. Det er de høye herrer i London og New York som bestemmer, sier Andreassen.