- Hva er vitsen med økonomiske straffesanksjoner hvis Vladimir Putins krigskasse fylles opp daglig med inntekter fra gass og olje?

Det skriver BBCs Europa-redaktør Katya Adler i en fersk kommentar i kjølvannet av skyhøye olje- og gasspriser og en intensivert diskusjon om energi-sanksjoner. USAs utenriksminister Anthony Blinken signalisert en olje-boikott, og fikk støtte av sin kollega i Litauen som uttalte: - Vi kan ikke betale for olje og gass med ukrainsk blod!

Tirsdag ettermiddag norsk tid annonserte president Joe Biden at USA har bestemt seg for å innføre forbud mot import av olje og gass fra Russland.

Les mer: Biden: - Nå går vi rett på hovedpulsåren til Vladimir Putin

Anthony Blinkens forslag møtte imidlertid motbør blant annet fra Tysklands forbundskansler Olaf Scholz. En boikott av energileveranser vil nemlig ramme Europa knallhardt. Import fra Russland dekker 40 prosent av EUs behov for naturgass og en firedel av etterspørselen etter olje.

Les også: Denne diktatoren kan redde oljeprisen: - Da kan det komme fort

Tysklands industriføderasjon, BDI, har advart om at skyhøye energipriser kan knuse Europas største økonomi og tvinge fram fabrikknedleggelser og konkurser i Tyskland, med ringvirkninger i hele det europeiske markedet, skriver Adler i sin kommentar.

Les også: Spår helt astronomiske priser: - Dere må advare forbrukerne

- Da stenger vi

Ifølge tenketanken Bruegel, i Brussel, koster russisk energi EU-landene omtrent en milliard euro om dagen. Og nå vurderer russerne mottiltak: Russlands visestatsminister Alexander Novak kom med et skarpt utspill mandag kveld:

- I forbindelse med beslutningen om å ikke å åpne Nord Stream 2, har vi full rett til å vedta et mottiltak og stenge gassforsyningen rørledningen Nord Stream 1, uttalte Novak, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han la til:

- Denne beslutningen er ikke tatt ennå. Men uttalelsene fra og beskyldningene mot Russland fra europeiske politikere tvinger dette fram.

Les også: Gassprisen stiger helt vilt - opp over 70 prosent

Rystad Energy har i en fersk rapport skissert hvordan Europa kan erstatte russisk gass, men dette er ikke mulig over natten. Å klare seg uten russisk gass er enn så lenge svært krevende for Europa, påpeker Torbjørn Kjus, sjeføkonom i Aker ASA:

- Da må EU på en eller annen måte vurdere hvilke kraftkrevende industrier eller bedrifter som skal prioriteres, sier Kjus til Nettavisen.

Les også: - Det finnes bare én person som kan påvirke Vladimir Putin akkurat nå

- De vil skyte seg selv i foten

Ifølge Torbjørn Kjus vil en stans av gass via Nord Stream 1 være svært kritisk også for russerne selv:

- Russland kan ikke flytte dette volumet ut på skip (LNG) - der er kapasiteten antakelig fylt opp. Hvis de stanser eksporten gjennom Nordstream 1, kan de derfor ikke dirigere det bortfalte volumet til andre markeder, så de vil skyte seg selv i foten.

Men at en stans i gassforsyningen vil føre til en form for energi-rasjonering i Europa, er uunngåelig, rett og slett fordi det ikke vil være nok tilbud av naturgass i markedet til å dekke etterspørselen, mener Kjus:

- Foreløpig er gass-strømmene åpne. Men hvis de stanser opp, er det ingen vei utenom å stenge ned kraftkrevende industri.

Les også: EU vil kutte behovet for russisk gass med to tredeler innen året er omme

EU har en stor andel av gass-importen fra Russland og får ikke erstattet denne energien på kort sikt, påpeker Kjus.

- Så da må EU på en eller annen måte vurdere hvilke kraftkrevende industrier eller bedrifter som skal prioriteres, med mindre de vil overlate til markedet å styre hva som stenges ned. Hva som er mest rettferdig kan diskuteres.

- En helt utestet situasjon

Kjus vil ikke spå om prisnivået, utover at prisene vil øke enda mer:

- I EU vil vi få enda høyere gasspriser. Vi ligger nå på 415 dollar i oljeekvivalenter, og har sett nivåer på over 600 dollar fatet i oljeekvivalenter i korte tidspunkter. Men dette er en helt utestet situasjon, så vi har ikke noe tilsvarende å sammenligne med. Sammenlignet med olje er utfordringen enda større for gassmarkedet ettersom det ikke finnes strategiske lagre for gass . Derfor er situasjonen mer rigid enn for olje, der finnes rikholdige strategiske lagre satt av for krisetilfeller .

- Det koster ikke USA så mye å gjennomføre en embargo. På den annen side er Biden svært lite glad for stigende oljepriser, og snart er det mellomvalg. Men det er vanskelig å si noe sikkert om dette. Det er illustrerende at militære eksperter trodde en fullskala invasjon var utenkelig kun to dager før invasjonen, så ingen bør late som de har noen fasit på hvordan dette går fremover, sier Kjus.

Les også: Har Norges største olje- og gassekspert rett, har Putin et veldig stort problem

- Virker ulogisk

- Gassen er en av de løpende eksportinntektene Russland fortsatt har, så de vil måtte veie konsekvensene grundig opp mot hverandre, sier Arild Moe, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

For bare en drøy uke siden kunne Russland ty til valutareserver, men så slo sanksjonene inn som gjorde disse midlene utilgjengelige, poengterer Moe:

- Det er veldig viktig med de løpende inntektene. Det virker ulogisk at de skal reagere med å si fra seg inntekter som reaksjon på at de taper oljeinntekter. At dette vil ha stor betydning i Europa, er det liten tvil om, men det er paradoksalt når sanksjonene slår begge veier. Det koster lite å komme med en slik trussel slik situasjonen er nå, men det er ikke sikkert alle utspill er helt reelle, sier Arild Moe, seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt), mener imidlertid at Novaks trussel absolutt er reell:

- Trusselen er reell. Tiltakene som diskuteres nå i Europa gjør at dette er en reell problemstilling. Det er skapt en gjensidig avhengighet, som jo betyr at Europa må forholde seg til Russland for å ha sikre gassleveranser.

Les også: Krig i verdens kornlager: – Det er mange signaler som gjør høstens tilgang usikker

- Kan tjene godt på litt mindre gasseksport

Imidlertid er oljeinntektene både større og viktigere for Russland, og dessuten ikke like bundet opp i infrastruktur, påpeker Godzimirski:

- I fjor tjente Gazprom 55 milliarder dollar på gasseksport. Dette er viktig for statsbudsjettet, men olje er hovedinntektskilden. Oljemarkedet er globalt og ikke så bundet til infrastrukturinvesteringer, gassmarkedet er mer regionalt.

En tredel av gassen kan finne veien til andre markeder, men russisk gass er i stor grad bundet til det europeiske markedet, understreker Nupi-forskeren.

- Kostnaden vil være større for Russland enn for EU, siden EU kan finne andre kilder til gassen på sikt. For Russland blir det helt umulig å finne markeder på kort sikt.

Men mindre tilbud i markedet betyr også økt pris, påpeker Godzimirski:

- Vi må være klar over at Russland kan tjene mye penger på å selge litt mindre gass. For hvis Nord Stream stenger, vil prisen gå opp, og dermed inntektene fra de andre gassledningene - og dette er inntekter i dollar og euro, som er ekstra verdifullt når rubelen er så lav som nå.