Mange investorer er misfornøyde etter at Ryanairs mektige sjef Michael O'Leary er blitt tildelt en avtale som kan gi han en bonus på elleville 99 millioner euro (snaut 980 millioner kroner).

Gigantbonusen, som ble vedtatt torsdag, er veldig omstridt, og førte til det BBC kaller «et opprør» blant investorene. Kun 50,5 prosent av aksjonærene stemte for å gi O'Leary den lukrative avtalen, melder Reuters.

Bonusavtalen kommer kort tid etter at O'Leary signerte en kontrakt som binder ham til sjefsjobben ut 2024.

Betingelser

O'Leary får bonusen dersom Ryanair-aksjen dobler sin verdi i løpet av de neste fem årene.

Dobler ikke aksjen seg, kan han få samme beløp dersom selskapets årsresultat dobler seg i samme periode. Aksjen er i dag verdsatt til litt under 10 Euro.

Men samtidig som den mektige lavpris-sjefen, som har ledet Ryanair i 25 år blir milliardær, må flere hundre ansatte forlate selskapet i nær fremtid.

Omstridt

Allerede i juli varslet O'Leary at så mange som 900 av selskapets ansatte vil miste jobben. Nå antyder han at opp til 700 må gå. 500 av disse skal være piloter.

Ryanair har tilsammen 17.000 ansatte i Europa, og er kontinentets største flyselskap.

Ryanair har i mange omganger får kritikk for måten de behandler sine ansatte, og i fjor ble det blant annet kjent at selskapet sparket mannskap som «sov på gulvet». Selskapet først de siste årene godkjent forhandlinger med fagforeninger.

Norwegian har de siste årene hentet mange ansatte fra Ryanair og avgått Norwegian-sjef Bjørn Kjos sa i fjor at de hadde Ryanair-piloter på venteliste for å begynne i Norwegian.