Gå til sidens hovedinnhold

Ryanairs valutatriks

Du betaler mer uten å vite det.

Som NA24 fokuserte på i artikkelen «Slik tar du rotta på Ryanairs gebyrhelvete» kan veien til en billig flybillett være lang og kronglete for uerfarne nettbrukere. Passer du ikke på ender du fort opp med tilleggsprodukter du ikke behøver og en billettpris skyhøyt over den opprinnelige.

Reiseforskring, «Ryanair-godkjent»-koffert, prioritert ombordstigning og SMS-varsling er noen av de i utgangspunktet frivillige tilleggstjenestene som tilsammen kan mangedoble den opprinnelige billettprisen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Ikke frivillig
Flere av Ryanairs gebyrer er obligatorisk for alle. Administrasjonsgebyret på seks pund (cirka 56 kroner) er ett eksempel.

Ryanair har imidlertid enda ett ess i ermet for å få deg til å betale mer. Ikke i form av gebyr eller valgfri tilleggstjeneste, men gjennom valutakursen.

9,88 kroner for ett pund
Som bildet nederst i artikkelen viser tilbød Ryanair en valutakurs på norske kroner mot pund på 9, 88 kroner (tilbud innhentet fredag 10. august). Prisen på 9,88 kroner for ett pund er vesentlig dyrere enn middelkursen satt av VISA Europe og som banker flest har som utgangspunkt overfor privatkunder.

VISAS middelkurs fredag 10. august var 9,29 kroner. Når du foretar et kjøp i utlandet legger banker flest på et valutagebyr på 1,5 prosent slik at totalprisen for ett pund stiger til 9,43 kroner. Differansen i disfavør Ryanair blir dermed 45 øre per pund - eller 4,5 prosent.

VISA Europes daglige valutakursnoteringer kan du sjekke her.

45 kroner ekstra per tusenlapp
Dettte betyr at dersom du kjøper du en billett til 100 pund må du ut med 988 kroner til Ryanair (ved kurs 9,88). Hadde Ryanair benyttet VISAs middelkurs og et gebyr lik bankene på 1,5 prosent hadde prisen i kroner endt på 943 kroner.

Ryanair drar altså inn 45 kroner ekstra i vårt eksempel.

- Beskytter mot valutaendringer
På spørsmål fra Nettavisen NA24 om hvorfor det irske lavprisselskapet opererer med oppblåste valutakurser svarer informasjonsdirektør Stephen McNamara slik:

- Mange flyselskaper, hoteller, restauranter og butikker tilbyr en fast valutakurs dersom kunder betaler med en utenlandsk valuta. Våre garanterte valutakurser, som vi opplyser om i bestillingsprosessen og som kunden kan velge å avslå, beskytter kundens bestilling mot endringer i valutakursen.

(Ryanairs priser over gjelder en enveis flybillett fra Liverpool (England) til Sandefjord Lufthavn Torp)

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene