Spekulasjoner vil ha det til at Morgan Stanley og Washington Mutual kan få nye eiere i løpet av kort tid.

Les mer børs og finans på NA24

Morgan Stanley skal ha innledet fusjonssamtaler med flere banker. Det melder Dow Jones Newswire. Ifølge nyhetsbyrået er en av bankene Wachovia. Dette skjer etter at aksjekursen har fått rundjuling de siste dagene. Morgan Stanley er sammen med Goldman Sachs de to eneste selvstendige meglerhusene av de store. Ved inngangen til året var det fem, og bare den siste uken har to forsvunnet.

LES OGSÅ: - Brown redder storbank fra konkurs
LES OGSÅ: Redder forsikringsgigant

Det skjedde etter at Lehman Brothers kollapset og har bedt om konkursbeskyttelse. Merrill Lynch ble reddet av Bank of America. Ved påsketider forsvant Bear Stearns da de amerikanske myndighetene sammen med JP Morgan reddet restene etter en høyst sannsynlig storkonkurs.

Tirsdag falt aksjekursen til Morgan Stanley 24 prosent og er nå på det laveste siden 1998. Dette skjer til tross for at Morgan Stanley la frem bedre resultater enn hva markedet hadde fryktet. Selv i de urolige tidene som har rådet de siste månedene klarer meglerhuset å vise milliardoverskudd.

Nå er Goldman Sachs det største meglerhuset målt i markedsverdi, men verdien blir stadig mindre. Aksjekursen faller for hver dag som går.

Spekulasjonene går på om Morgan Stanley og Goldman Sachs vil klare å overleve de turbulente tidene. Stadig flere peker på at de kommer til å fusjonere eller blir kjøpt opp av kommersielle banker.

Når tilliten i markedet til meglerhusene forsvinner går det fort i svingene. Lærdommen fra kollapsen til Bear Stearns og Lehman Brothers er at det i løpet av bare noen få dager blir svært kritisk når tilliten er forvitret. Merrill Lynch var svært tidlig ute med å finne seg en fusjonspartner.

De kommersielle bankene blir betegnet som langt mer stabile, men også innenfor dette segmentet går det fort.

JPMorgan Chase& Co, Citigroup, Bank of America og Wells Fargo & Co kan komme til å legge inn bud på deler av USAs største sparebank., Washington Mutual Inc., ifølge Bloomberg.

- Dersom vi kunne fått til en avtale her vil det gi litt trygghet til markedet. Bankene har aldri vært billigere i forhold til resten av markedet, sier Jack Ablin i Harris Private Bank i Chicago til Bloomberg.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi