De fleste vil ha nytte av et privatbudsjett. Men grunnen til at det er nyttig kan ha forskjellig grunner:

  • Som et middel til å prioritere riktig
  • Fordi det er nødvendig for å se hva du har råd til
  • Få et riktigere bilde av hvor pengene går
  • Se hvordan det er mulig å nå planer du har, for eksempel å kjøpe hytte
  • Se hvor mye dere har mulighet for å spare


For de fleste er nok den største nytteverdien av å lage et budsjett er at det er et hjelpemiddel til å prioritere riktig. For eksempel å kunne se hva du må nedprioritere for å kunne få råd til å kjøpe en hytte. Trenger du for eksempel 200.000 kroner i egenkapital om fem år, må du legge inn et sparebeløp på 5.000 kroner per måned (renteinntekter holdt utenom).

Har du stram økonomi er det enda viktigere å prioritere riktig. Regningene må betales, og har du lite å rutte med blir det lite rom for annet enn faste utgifter. Kommer du først bakpå i en slik situasjon, kan det være vanskelig å hente seg inn igjen. Et budsjett kan da være svært så viktig for å beholde kontrollen.

Når du først har fått en oversikt over pengebruken, er det også mye enklere å kutte utgifter som ikke er så viktige for deg. Mange vil fort kunne finne ut at noen utgifter er enkle å kutte. Disse pengene kan du i stedet bruke til andre typer utgifter som er viktigere, eller sette av til sparing.

Skaff deg oversikt

Før du starter prosessen med å lage budsjett må du skaffe deg en oversikt over alle inntekter og utgifter. Men det er ikke noe i veien for å begynne å sette opp et budsjett med en gang.

I dag får de fleste av oss de fleste regninger enten som eFaktura eller AvtaleGiro, og de færreste tar lenger vare på butikkvitteringene. Nå til dags kan de aller fleste logge inn i nettbanken, og få en oversikt over hva – og til hvem – vi har betalt.

Stadig flere av nettbankene setter nå også automatisk opp et enkelt regnskap for deg, som viser hva du har brukt penger på den siste måneden – eller det siste året. Men vær oppmerksom på at denne oversikten ofte ikke holder mål til å sette opp et nøyaktig budsjett. Dersom du og din ektefelle/samboer deler på utgiftene, så må dere for eksempel hente ut tall fra hver deres nettbank. Bruker du/dere kredittkort når dere handler må du også gå inn på siste bevegelser for kredittkortet for å vite hva du faktisk har kjøpt med det.

Lynbudsjettkalkulatoren hjelper deg

Med lynbudsjettkalkulatoren er det nettopp veldig raskt å sette opp et budsjett. Du kan få et foreløpig resultatet for hva du sitter igjen med i disponibel inntekt etter et par minutter.

Lynbudsjettkalkulatoren lager et årsbudsjett, der en del av utgiftene automatisk blir satt opp ut fra familiesammensetningen (kjønn og alder).

Kalkulatoren er koblet til en full skattemodul med satser fra for 2019, slik at når du legger inn lønnen (1 eller 2 personer) beregner den korrekt skatt.

Du kan for eksempel også få effekten i budsjettet av å ta opp et nytt boliglån. Du kan velge mellom avdragsfritt, annuitetslån og serielån. Valget bestemmer hvor mye avdrag i tillegg til renter du må betale.

Her finner du Lynbudsjettkalkulatoren

Hjelp til å sette opp budsjettet

En del av postene kan være vanskelig å finne, som for eksempel mat og klær. På flere områder finnes det normtall for disse utgiftene. For å se på hva en rekke lommeboktyver utgjør i måneden kan du bruke småutgiftskalkulatoren. Småutgiftene blir overraskende mye penger sett på årsbasis.

Du kan sette opp budsjettet på to måter. Enten ved å bruke en budsjettmodell som raskt og enkelt gir deg et årsbudsjett. Eller du kan legge tallene inn nøyaktig med et månedsbudsjett.

Les også (Nettavisen +): Økonomitipsene studenter og foreldre bør få med seg

Månedsbudsjett

Du kan enkelt sette opp privatbudsjettet med Smarte Pengers månedsbudsjett. I dette budsjettet er det lagt inn en rekke budsjettposter, slik at du ikke skal glemme en del av utgiftene. Disse legger du inn i den måneden du forventer at regningen kommer.

Budsjettet vil vise månedens resultat, og på årsbasis. Ut fra tallene du legger inn, viser budsjettet også ut hva du må sette av til faste utgifter per måned.

Last ned budsjettet her.

Du kan også laste ned et privatbudsjett som er mer velegnet hvis du skal kutte kostnader i privatøkonomien.

Budsjettet er laget i regnearket excel. Men du kan også bruke det i for eksempel Libre Office, som er et gratisprogram. Du kan laste det ned her.