HELSINKI (Nettavisen): Datamaskiner blir overøst med nye former for skadelig programvare hver dag. Anslagene varierer litt etter tellemetoden, men i fjor dukket det opp et sted mellom 1 og 2 millioner forskjellige former for skadelig programvare.

For mobiltelefoner er derimot situasjonen en helt annen. For noen år siden ble noen av oss plaget av enkelte Bluetooth-virus, men etter at spesielt Nokia tok til vettet og lukket noen sikkerhetshull har det vært stille.

Bare 420 virus
- Det er totalt 420 mobilvirus i verden i dag. Det er veldig lite sammenlignet med det man ser på Windows-siden. Men vi følger nøye med på mobilmarkedet, for med mobiltelefonen har du direkte tilgang til en betalingsløsning, og det gjør det svært enkelt å tjene penger. Får man telefonen til å ringe eller sende meldinger til et betalingsnummer, så kan bakmennene tjene store penger, forteller F-secures forskningssjef Mikko Hyppönen.

Les våre andre artikler fra møte med Hyppönen:

I flere år har sikkerhetsleverandørene advart mot at mobilvirus kan bli det neste store i løpet av kort tid. Blant annet er det svært enkelt å få et virus skrevet for en Windows-maskin til å fungere på en Windows Mobil-telefon. Men årene har gått, og ingenting har skjedd.

- Problemene på mobiltelefoner er veldig små foreløpig, og det er nettopp det vi forsøker å få til, nemlig å holde problemene lave. Vi prøver å lære av fortidens problemer. Når datavirus dukket opp var det ingen som tok det seriøst, og dermed kunne det spre seg, forteller Hyppönen.

Tror ikke på rask endring
Han presiserer likevel overfor Nettavisen at han ikke tror at et stort utbrudd er rett rundt hjørnet.

- De nettkriminelle tjener i dag allerede gode nok penger ved å fokusere på datamaskiner. De har ikke fått noen god grunn til å fokusere på noe annet. Kanskje holder de mobiltelefonen i bakhånd som et slags neste steg. Kanskje vil den første dytten skje allerede med Windows 7, men sannsynligvis vil det gå enda lengre tid, sier han.

Spionasje på mobil utbredt
Men dette betyr på ingen måte at mobiltelefonen din er trygg. Det er derimot ikke suspekte kriminelle personer i Russland du bør være bekymret for.

- Flexispy er et godt eksempel på et mobilprogram som fort kan være et stort problem, forteller Hyppönen.

Flexispy er et kommersielt tilgjengelig program du kan kjøpe på internett som lar deg avlytte telefonsamtaler, loggføre SMS-meldinger som både blir sendt og mottatt - og ikke minst aktivere GPS-enheten i telefonen for å finne ut nøyaktig hvor en mobiltelefon befinner seg til enhver tid.

Telefonen kan også aktiveres over internett slik at du kan avlytte rommet mobilen befinner seg i. Alt dette for 100-250 euro, avhengig av telefontype og hvilke funksjoner du ønsker.

- For å benytte dette programmet må du har fysisk tilgang til mobilen, men det tar bare ett minutt å installere det. Når det er installert så er det helt usynlig for brukeren, og du kan enkelt overvåke alt den blir brukt til, forteller Hyppönen.

Brukes av sjalu personer
- En skulle kanskje tro at dette i stor grad ble brukt til industrispionasje og lignende, men vår erfaring er at dette ofte blir brukt av sjalu koner og voldelige ektemenn som vil ha kontroll på sin partner, sier han.

Nettavisen skrev for ganske nøyaktig et år siden om en 30 år gammel kvinne som lånet en mobiltelefon av kjæresten, som hadde installert et slikt spionprogram på mobilen.

- Først var det vanskelig å forstå at han faktisk hadde gått så langt. Jeg ble veldig redd og redd for hva annet han kan gjøre/har gjort, når han kunne gjøre dette. Jeg ble redd for at jeg skulle bli paranoid, sa kvinnen da.

Slik reklamerer selskapet
Programmet startet egentlig opp som et program som skulle la deg ta backup av samtalelogger, SMS-er og lignende, men utviklet seg fort til et fullblods spionverktøy overfor din nærmeste. På nettsiden forklarer selskapet i detalj om hvordan du kan spionere på din potensielt utro samboer:

  • En utro kones mobiltelefon er hennes hovedmetode for å videreføre utroskapen. Hvis du kan lese innholdet på mobiltelefonen hennes uten å ha telefonen i hendene, så vil hennes overlegne 6. sans være verdiløs.
  • En trofast dame vil sannsynligvis ikke gi fra seg telefonnummeret sitt. Bruk Flexispy for å se om det er numre du ikke kjenner, og ring det og be om at det ikke er forførerisk dyp stemme som svarer.
  • Utro koner vil sannsynligvis avtale møter eller «lunsj møter» ved å sende SMS eller ringe. En SMS som sier «jeg trenger deg masse» snakker for seg selv.
  • En utro kone vil ofte måtte lyve om hvor hun befinner seg. Med stedssporing kan du følge hennes påståtte bevegelser og senere få bekreftet om hun virkelig var «med ei venninne og shoppet» eller om hun var på Holidy Inn på den andre siden av byen.

Med FlexiSpy blir oddsen bedre for menn og gir deg muligheten til å:

  • Se din utro kones SMS selv om hun slette der
  • Ringe henne og spørre henne hvor hun er, og så avsløre stedet senere.
  • Spore hennes bevegelser gjennom dagen.
  • Vite hva slags nummer hun ringer eller får samtaler fra.
  • Avlytte omgivelsene rundt henne eller samtalene hun har på telefonene.

Like detaljerte beskrivelser finnes det for kvinner som ønsker å avsløre sin mann.

Tar dette seriøst
Ifølge Hyppönen er mobilbransjen i dag langt mer interessert i denne problemstillingen enn PC-bransjen var for 20 år siden.

- De tar dette virkelig på alvor, og spesielt Symbian har vært meget flinke til å følge opp problematikken, slår Hyppönen fast.

Les våre andre artikler fra møte med Hyppönen: