Så lønnsomt er det å kjøpe bunad

Christine Warloe i bunad.

Christine Warloe i bunad. Foto: Privat.

Hva lønner seg, å kjøpe ny festdrakt hvert år eller å kjøpe bunad som varer? Her er svaret.

23.05.13 21:32

I anledning nasjonaldagen har forbrukerøkonom Christine Warloe sett nærmere på kostnadene ved å kjøpe bunad - eller rettere sagt lønnsomheten av å kjøpe bunad sammenlignet med det å skulle kjøpe seg en ny festdrakt til hver eneste 17. mai.

- Det å kjøpe bunad er en kostbar affære. En ny komplett bunad kan koste mellom 30.000 og 50.000 kroner. Jeg tenkte jeg ville finne ut om en bunadsinvesteringen likevel er lønnsom dersom alternativet er å nytt festtøy hvert år, sier Warloe til Nettavisen NA24.

Ny bunad til 30.000 kroner
Hun satte opp et excel-ark der forutsetningene er som følger:

Nytt festtøy hvert år til en pris av 2.000 per gang (prisen på 2000 kroner oppjusteres med inflasjon på 2,5 prosent). Prisen på ny bunad 30.000 kroner. Innskuddsrente 3,5 prosent (2,52 prosent etter skatt).

Lønnsomt etter 16 år
Som tabellen nederst i saken viser vil en bunad som koster 30.000 kroner, ha betalt seg etter 16 år. Koster bunaden 50.000 kroner tar det 26 år før det lønner seg. Får du tak i en brukt bunad til 10.000 kroner vil kjøpe lønne seg etter seks år sammenlignet med å kjøpe nytt plagg hvert år til 2.000 kroner.

- Mange blir fristet til å investere i bunad etter 17.mai. Men prisen på en ferdigsydd bunad er svært høy med tanke på at dette er et plagg som gjerne bare brukes en gang i året. Det man skal ta med i regnestykket er imidlertid pengene man sparer på å kjøpe festtøy i lang lang tid fremover. Jo tidligere man kjøper bunad, jo bedre investering blir det. Kvaliteten på stoffene som brukes gjør at man kan ha drakten hele livet, sier Warloe.

Livslang levetid teller mye
Hun oppfordrer folk som vurerer å kjøpe brukt om å sjekke kvalitet på stoff og broderier.

- Den lange levetiden på bunader gjør at det kanskje er verdt å kjøpe nytt. Hvis man er ung og kanskje skal ha drakten i 50 til 60 år, så spiller det gjerne ikke så stor rolle om investeringen er lønnsom etter åtte eller 16 år, sier Warloe.

(klikk på grafen under for større versjon)

bunad graf

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.