Gå til sidens hovedinnhold

Så mye har du spart

Så mye har du spart i renteutgifter de siste tre årene.

- Nordmenn med et boliglån på to millioner kroner har spart mer enn 100.000 kroner de siste tre årene, forteller privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank (Danske Bank fra 15. november) til Nettavisen NA24.

Hun har tatt utgangspunkt i et avdragsfritt lån på to millioner kroner og sammenlignet snittrenten i Fokus Bank de siste tre årene, 3,4 prosent, men en «normalrente» på fem og seks prosent.

Som tabellen under viser er besparelsen i Haftorn Iversens eksempel fra 96.000 til 156.000 kroner før skatt avhengig av om vi regner med en normalrente på fem eller seks prosent. Etter skatt er besparelsen 69.120 kroner sammenlignet med en normalrente på fem prosent og 112.320 kroner med en normalrente på seks prosent.

Har du utnyttet tiden med rekordlav rente?
Haftorn Iversen oppfordrer alle med boliglån å spørre seg hvordan det lave rentenivået er utnyttet.

- Hva har du brukt det unormalt lave rentenivået til? Har pengene forsvunnet i det store sluket eller har du satt av mer til sparing? Har du justert nedbetalingen på lånet ditt slik at du opprettholder samme innbetaling på lånet som om vi hadde hatt et normalrentenivå?.

Utlånsrenten kan fort bikke over fem prosent
Norsk økonomi går godt, men vi må forholde oss til det som skjer rundt oss og at rentene skal opp.

- Hvis vi ser på hva Norges Bank forventer i sine rentebaner, skal styringsrenten gradvis opp fra 2013 ifølge sentralbankens siste pengepolitiske rapport, minner hun om.

Ifølge rentebanen skal styringsrenten, som i dag er 1,5 prosent, dobles til tre prosent i 2015.

- Det ser ut som at vi kan glede oss over det lave rentenivået i noen måneder til, men så må vi belage oss på at renta skal opp, sier hun.

Dersom bankenes innlånskostnadene for boliglån øker med 1,5 prosent (like mye som styringsrenten) og bankene justerer sine boliglånsrenter tilsvarende, kan vi ifølge Haftorn Iversen se en gjennomsnittlig boliglånsrente i 2015 på over fem prosent.

Gode råd når renten er lav
Hun har følgende råd til å hvordan best mulig utnytte det lave rentenivået slik at du er forberedt på et høyere rentenivå:

* Skaff deg en buffer til uforutsette utgifter. La pengene stå på en tilgjengelig sparekonto med god rente. Tommelfingerregelen er at du bør ha 2 ganger din månedslønn i buffer.

* Kvitt deg med dyre forbrukslån før du betaler ned ekstra på boliglånet.

* Nedbetaling på boliglånet er en fin måte å spare på. Dette bør prioriteres foran mer langsiktig sparing i f. eks fond dersom du har lånt opp mye på boligen din. Dette gjelder spesielt unge.

* Har du god egenkapital i boligen din, tenk langsiktig sparing - gjerne øremerket pensjonisttilværelsen. Her har flere et gap når en ser på reell inntekt frem i tid opp i mot den levestandarden de ønsker å ha som pensjonister. Kontakt gjerne en rådgiver i banken, som kan hjelpe deg med å legge en langsiktig plan for din privatøkonomi.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken