Det nærmer seg jul og mange er på jakt etter årets juletre. Men prisene varierer stort, viser Nettavisens oversikt.
Flere store aktører dumper prisene, noe juletreprodusentene liker dårlig.
- De selger juletrær ut til en veldig rimelig penge, som selvfølgelig er veldig konkurransevridende, sier Jon Anders Strande, daglig leder i Norsk juletre, interesseorganisasjonen for norske juletreprodusenter, til Nettavisen.
- Ikke dumpingpriser
Matgiganten Coop er en av de store aktørene som selger juletrær, og som halverte prisene på trærne i fjor. Nå gjør de det samme igjen.
- Vi klemmer til med medlemkupp, 249 kroner for et juletre og 599 kroner for ikke-medlemmer. Det ble en megasuksess i fjor, hvor vi solgte nærmere 40.000 juletrær, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til Nettavisen.
Se juletreprisene hos andre aktører lenger ned.
- Dette er ikke dumpingpriser. Det er viktig å understreke at vi ikke selger juletre med tap, men som eid av kundene, er det ingen grunn til at vi skal ta oss skyhøye priser av medeierene våre. Vi deler uansett overskuddet med dem, sier han.
Til sammenligning koster en vanlig gran hos en torghandler i år mellom 500-550 kroner i Oslo-området, og en edelgran mellom 600-700 kroner per tre.
- 40 prosent inntektstap
Strande sier mange juletreprodusenter taper penger på grunn av de billige trærne.
- Vi ser at det er mange små produsenter som selger direkte, som har fått reduksjoner i salget i møte med de prisene, sier han.
Han viser til at Trøndelag er et område som har utpekt seg, der enkelte produsenter har rapportert om en reduksjon i inntektene på 40 prosent.
Les også: Dette sender NRK på TV i jula
- Frykter dere det samme i år?
- Ja, det er akkurat det vi gjør. Nå må vi bare se hvordan det går, det er jo markedskreftene og bare sånn det er. Samtidig har vi stått i en særstilling i mange år ved at det har vært veldig få store aktører som har begitt seg inn på juletremarkedet, sier Strande, som er uenig i at det ikke er dumpingpriser.
- Hvis det er en vesentlig lavere pris enn alle andre har, så er det dumpingpriser. Men det er et annet produkt også, sier han.
Flere dumper prisene
Byggmax selger også billige juletrær i år, importert fra Danmark til 199 kroner. En annen stor aktør er Plantasjen, som også har dumpet prisene fra mellom 199 til 499 kroner for en vanlig gran, avhengig av høyde på trærne.
Prisen for edelgran ligger mellom 199,50 til 1295 kroner.
- Det er en økt interesse av både ekte juletrær av høy kvalitet og naturtro kunstige juletrær. Vi har fra starten av årets sesong fått en økning av både ekte og kunstige juletrær, sier pressekontakt Vibeke Næss hos Plantasjen til Nettavisen.
En helt ny trend i julefeiringen: – Dette er veldig gode nyheter
- En annen kvalitet
Coop opplyser at deres trær er norske og kommer fra ulike produsenter i Sør-Norge. Trærne selges ved Obs Bygg og i utvalgte Coop Byggmix-butikker over hele landet.
Strande mener det er en grunn til at de kan halvere prisen.
- Det er en annen kvalitet som blir solgt der enn på andre salgsplasser. De har kjøpt et parti som er såkalt b-sortering, mens det en vanlig torghandler kjøper er 70 prosent a-sorteringer og 30 prosent b-sortering, sier han.

Kjøttstrid på Oslo kommunes julebord: - En stor seier for helt vanlig kosthold
Som stor aktør har man dessuten en fordel av å ha en salgsplass og ansatte.
- Mens som torghandler som stiller seg opp må du tjene en grei timeslønn for de timene han bruker på det arbeidet, og du tar en risiko, sier Strande.
Dette velger folk
Totalt selges det om lag 1,4 millioner juletrær før jul. Cirka én million av trærne produseres i Norge, mens de resterende trærne importeres fra Danmark. Og mest populært er norsk edelgran.
- Etterspørselen etter fjelledelgran er fortsatt større enn det som blir produsert. Ellers går det mye i nordmannsedelgran som importeres fra Danmark, og en del vanlig gran, sier Strande.
- Er folk kresne når de kjøper juletre?
- Ja, og nei. Dette har veldig med tradisjoner å gjøre. Mange skal ha et sånn tre som treet da de var små og slik de husker tradisjonen, mens andre er ute etter et tre som skal være perfekt og mer Disney-aktig. Så for oss produsenter er det viktig å lage ulike typer tre, sier han.
Billigere på bygda
Og dersom du ønsker et juletre fra torghandleren, men synes det er dyrt, er rådet å dra litt ut av storbyene.
- Det er billigere ute på bygda, og så er det dyrest i de sentrale strøk. Det har med konkurranse å gjøre. I perifere strøk er alltid alternativet å gå til naboen og spørre om å få hogge et tre eller finne et i veikanten, så hvis du legger deg for høyt på pris får du ikke solgt et tre, sier Strande.
Coop Norge utdyper hvorfor de halvere prisene.
- Jeg tenker det er bra at Coop har muligheten til å tilby medeierne våre billig juletre. Desember er en kostbar måned for mange med gaver, ekstra mye god mat og innkjøp av juletre. Ikke alle har like mye penger å bruke på julefeiringen, og da er det bra at vi presser prisene ned både på julematen og juletre, sier kommunikasjonssjefen.
Tror på plastreduksjon
Men selv om de fleste vil ha et ekte juletre til jul, er det også mange som velger et plasttre. Om lag 350.000 husstander velger plast.
Strande hos Norsk Juletre avviser at han er bekymret for salget av plastjuletrær.
- Det har vært mye fokus på plast de siste årene. Nå er plast definert som farlig avfall, så vi tror at økningen for ekte trær fortsetter i år, sier han.