Som Nettavisens prissammenligning nylig viste, kan det være til dels svært mye å spare på å handle i Sverige.

Les også: Er det fortsatt penger å spare på grensehandel? Vi har sjekket

Men selv om du kan gå ut fra både Systembolaget og matbutikken med en følelse av å ha gjort et varp, er det ikke sikkert du kommer ut i pluss.

En av grunnene til at prisen på mat er høy i Norge er den høye butikktettheten. At det er kort vei til butikken gjør at det å reise til nærmeste butikk for de fleste er en liten kostnad.

En tur med grensehandel er derimot en betydelig kjøretur for de fleste - og det å kjøre bil koster penger. Mange tar turen fra Oslo-området, og da kan det fort være 1,5-3 timers kjøretur hver vei.

To måter å tenke kostnader på

Det finnes i prinsippet to måter å regne ut hvor dyrt det er å reise på en biltur.

1. Du kan regne på den totale kostnaden av å ha bil, og fordele det på antall kilometer du kjører i løpet av året. Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken sier da at du kan regne alt fra 3 til 14 kroner per kilometer avhengig av hva slags bil du har. Dette inkluderer alle kostnader, inkludert verditap, finansieringskostnader osv.

2. Du kan regne på marginalkostnaden av å ta en kjøretur hvis du allerede har bilen. Det betyr hvor store ekstra utgifter får du pådrar deg ved å ta turen.

Sistnevnte vil for de fleste bety drivstoff, bompenger, olje, en del av verdifallet på bilen som er relatert til kjørelengde, deler av forsikringspremien hvis du ikke har fri kjørelengde, kostnaden av hyppigere service - samt noe økt slitasje på dekk, vindusviskere osv. Dette er betydelige kostnader.

Drivstoff og bompenger er det lett å beregne, de andre kostnadene er derimot veldig vanskelig å tallfeste. Vi vil derfor kun forholde oss til bompenger og drivstoffkostnader i beregningen av sistnevnte, men i realiteten er det snakk om høyere kostnader.

Mange alternativer langs grensen

Norge har en lang rekke grenseoverganger til Sverige. Mange av disse har handlemuligheter nær grensen, og Systembolaget er også i nærheten av mange av disse.

Byområder og tettsteder som Hamar, Lillehammer, Tynset, Trondheim, Steinkjær, Mosjøen, Mo i Rana, Narvik ligger alle innenfor 100-150 kilometers kjøring fra et Systembolag.

Flest muligheter er det for dem i Oslo-regionen, der de tre største grensehandelstedene ligger.

Les også: Prissjokk over grensen: I Sverige er det én vare du bør styre unna

Den totale kostnaden er overraskende høy

Hvis vi tar utgangspunkt i de totale bilkostnadene, gir Opplysningsrådet for Veitrafikkens (OFV) tall grunnlag til å si at rundt 7 kroner per kilometer er et gjennomsnittstall på en gjennomsnittlig, forholdsvis ny bil.

Fra Oslo sentrum til Strömstad er det drøyt 130 km hver vei (265 kilometer tur/retur), noe som gir en beregnet totalkostnad på 1855 kroner. Bompenger kommer i tillegg.

Hvis du bare vil kjøre til det populære kjøpesenteret Nordby rett over grensen, blir det omtrent tre mil kortere kjøring. Det utgjør rundt 200 kroner mindre i kostnader med 7 kroner per kilometer - men betyr også at du ikke kan reise på Systembolaget, hvor mye av besparelsen på en slik tur ligger.

Les også: NAF krever at staten setter inn krisepakke mot de høye bensin- og dieselprisene

Litt kortere å kjøre

Er du opptatt av reiselengden kan Töcksfors langs E18 være å foretrekke. Dette er under 10 mil fra Oslo sentrum - som gir rundt 1400 kroner i kjørekostnader. Men derfra er det ytterligere 20 minutters kjøring til nærmeste Systembolag.

Nærmeste alternativ fra Oslo som gir deg tilgang til Systembolaget er Charlottenberg, 114 kilometer fra Oslo sentrum. Dette er derimot det tregeste alternativet fordi veien har betydelig lavere gjennomsnittsfart og varierende standard. Totalkostnaden blir omtrent som til Strömstad. (Den skiltede veien via Kongsvinger er vesentlig lenger).

Det er uansett verdt å merke seg at om du har 10 mil å kjøre til grensen, vil en basert på de totale kjørekostnadene havne på et sted mellom 800 og 2200 kroner avhengig av hva slags bil du har.

Siden det ikke er lov å ta med seg varer for mer enn 3000 kroner på en dagstur (per person i bilen), skal det ganske mye til for at handleturen skal lønne seg om man regner på denne måten. Alkohol og tobakk kommer utenom.

Drivstoff og bompenger

Hvis man bare ser på kostnaden til bompenger og drivstoff varierer dette mye fra bil til bil, og ikke minst hvilken strekning du kjører.

Tar vi utgangspunkt i et drivstofforbruk på 0,7 liter per mil og drivstoff som nå har passert 24 kroner per liter, vil en tur på totalt 200 kilometer medføre drivstoffkostnader på nesten 340 kroner. Tur/retur Oslo - Strömstad er det nærmere 450 kroner.

For en elbil er det store forskjeller på om du må stoppe og hurtiglade på veien, eller kan basere deg på hjemmelading. Hvis du bare bruker hjemmelading er drivstoffkostnaden nesten ubetydelig med «normale» strømpriser. Dagens strømpriser er ikke normale, men selv med 3 kroner per kWh koster det ikke mer enn 150-200 kroner å fullade en vanlig elbil.

I tillegg kommer bompengene som varierer en del avhengig av hvilken strekning du kjører. Etter at de fleste bomstasjonene på både E6 og E18 er fjernet, er ikke lenger bompenger den største

Ifølge bompengekalkulatoren til Fremtid må du regne med disse bompengeutgiftene tur/retur Oslo:

  • Strömstad og Töcksfors: 20,80 + 41,60 kroner, totalt 62,40 kroner
  • Charlottenberg via Bjørkelangen: 20,80 + 41,60 kroner, totalt 62,40 kroner
  • Charlottenberg via Kongsvinger: 47,20 + 68 kroner, totalt 115 kroner

Hvis vi tar utgangspunkt i bare én person i bilen, betyr det at bompenge- og drivkostnadene vil utgjøre 300-500 kroner. Med en verdigrense på 3000 kroner, betyr det at du må spare 10-16 prosent på innkjøpene dine, før du går i null.

Les også: Raser mot bompengehopp for elbiler: - Politikerne bør vokte seg