Saftig bonushopp for Reiten

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)

Hydro-sjef Eivind Reiten fikk bare et beskjedent lønnstillegg i fjor, men en endring i bonusreglene kan likevel gi ham en ekstrautbetaling i millionklassen.

22.03.04 10:24

Generaldirektør Eivind Reiten mottok 4.493.000 kroner i lønn og andre godtgjørelser fra sin arbeidsgiver i fjor. Mesteparten av dette beløpet er knyttet til generaldirektørens fastlønn. På toppen kom en bonusutbetaling på 630.000 kroner for regnskapsåret 2002, slik at Reiten til sammen innkasserte cirka 5,1 millioner.

Kan få 6,5 mill.

2003-lønna er bare 161.000 høyere enn året før, men en endring i bonusreglene kan likevel gi Reiten et lønnshopp i millionklassen. Ifølge Norsk Hydros informasjonsdirektør Tor Steinum ble nemlig grensa for utregningen av bonus hevet fra tre til seks måneders fastlønn. Det betyr at Reiten maksimalt kan få en bonus på drøye 2 millioner kroner for 2003.

Lønn og andre godtgjørelser pluss bonus for regnskapsåret 2003 kan med andre ord komme opp i 6,5 millioner kroner.

Hvor mye Reiten faktisk får, blir først avgjort av Hydros styre i juni i år.

- Det skjer i Hydros styre, som har fastlagt kriteriene for utregningen av hans bonus. Hans maksimale bonuspott er økt fra tre til seks måneders fastlønn, og det gir en mulighet for en betydelig større bonusutbetaling, sier Tor Steinum til TV 2 Nettavisen.

Steinum understreker at han ikke har noe grunnlag for å si at bonusutbetalingen for 2003 faktisk blir større, fordi det avhenger av om Hydro og Eivind Reiten etter styrets syn har oppnådd fastsatte milepæler i 2003.

«Et godt år»

Bonusberegningen avhenger blant annet av om Hydro har oppnådd de lønnsomhetsmålene de satte seg for 2003. Ifølge årsberetningen er endringer i råvareprisene holdt utenfor beregningene, slik at det er den underliggende lønnsomhetsutviklingen som avgjør Reitens bonus.

Overskuddsøkningen fra 2002 til 2003 tyder på at Reiten ligger an til en brukbar bonus. Hydro halte i land et overskudd etter skatt på 10,7 milliarder i fjor, mot 8,8 milliarder året før.

«2003 var et meget godt år for Hydro», slår selskapet fast i sin årsberetning.

Tre års etterlønn

Reitens forgjenger Egil Myklebust mottok 3,7 millioner fra sin arbeidsgiver i 2003. Myklebust trakk seg nylig som styreformann i selskapet, men fikk ingen ekstragodtgjørelse for styrelederjobben i 2003.

Myklebust har i likhet med Reiten krav på etterlønn i tre år etter sin avgang. Myklebust er nå ansatt som direktør i Hydro, og lønna skal gradvis trappes ned fram mot pensjonsalderen etter at treårsperioden er over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag