Igangsettingen av bygging av nye boliger er ned 32 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og totalt i 2020 er det ned 11 prosent sammenlignet med samme periode i 2019.

Samlet sett er boligsalget i 2020 ned 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også: I disse delene av Norges største byer gjør du tryggest investering av bolig (+)

- Skuffende

- Det reviderte statsbudsjettet inneholder ingen tiltak for å opprettholde nødvendig boligproduksjon og sikre sysselsetningen. Dette er svært skuffende, uttaler administrerende direktør i Boligprodusentene Per Jæger, i pressemeldingen.

Han er bekymret for at manglende byggeoppdrag vil føre til arbeidsledighet, selv om det foreløpig har vært mulig for boligbransjen å opprettholde en del boligproduksjon under smittevernstiltakene.

Over 50 prosent av medlemmene til Boligprodusentene melder om manglende nye byggeoppdrag, noe som stemmer godt med svikten i boligsalget i mars og april.

Les også: Investere i bolig? Ekspertene er ikke i tvil om hvilke Oslo-områder du bør gå for (+)

Frykter oppsigelser

Jæger opplyser i pressemeldingen at de frykter at dersom de lave salgstallene for nybyggboliger fortsetter i mai og juni, vil mangel på oppdrag føre til permitteringer og oppsigelser.

- En moderat prognose på bakgrunn av salgstallene tilsier en redusert igangsetting på inntil 10.000 boliger årlig, noe som vil føre til 34 000 færre årsverk. Derfor trenger vi følgende tiltak for å sikre at nye boligprosjekter blir igangsatt for å opprettholde sysselsettingen, sier Jæger.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Utsatte salgsstart

Prosjektet Clemenskvartalet i Oslo ble utsatt på grunn av koronakrisen.

18. mars ble det sendt ut en pressemelding fra Oslo S Utvikling og Røisland & Co, som står bak prosjektet, hvor de bekreftet utsettelsen av boligbyggingen. Nå forteller Holm årsaken til at de stoppet salget før lanseringen 24. mars.

- Årsaken var usikkerheten vi antok ville komme. Vi var usikre på om koronakrisen kunne få konsekvenser for oss som utbygger og entreprenør, forklarer han, og legger til:

- Hadde vi lagt dem ut for salg og gjennomført 25-30 salg, måtte vi kansellert salgene om vi så at vi ikke fikk solgt nok til byggestart. Derfor trakk vi i nødbremsen.

Han sier det ville føltes rart å markedsføre salg når mange ikke visste om de hadde jobb lenger. Nå fokuserer de på å holde hjulene i gang i andre prosjekter de allerede var i gang med da krisen inntraff, og venter med å legge ut leilighetene for salg igjen.

- Første mulighet for relansering av leilighetssalget i Clemenskvartalet vil være i tredje kvartal, trolig i september, forteller han.

Følger prisutviklingen

- Vil dere følge prisutviklingen i markedet, og eventuelt justere prisene deretter?

- Vi følger markedet hele tiden, men den beste indikatoren får vi fra egne data fra andre prosjekter hvor vi har leiligheter til salgs, sier han.

Selv om salget har gått tregere enn normalt, opplever de ikke et massivt prisfall på prosjekter hvor de har leiligheter ute til salgs allerede. De tror heller ikke det vil skje med Clemenskvartalet.

- Det er klart vi vil se på markedet når vi legger ut leilighetene til salgs, samtidig som det er naturlig å sammenligne med andre prosjekter like ved. Men vi har ingen direkte konkurrenter i Bjørvika, og vi tror uansett våre egne prisindikatorer er best, sier han.

Det er foreløpig usikkert hvorvidt de kan komme i gang i løpet av året, men de er rustet for at byggestart kan bli først neste år.

Holm forteller at over 1000 personer meldte sin interesse for Clemenskvartalet, og de har møtt forståelse for at de måtte utsette salgsstart.