Salget av Apples Iphone-salg raser

Apples toppsjef Tim Cook under presentasjonen av den nye Iphone Xs i fjor.

Apples toppsjef Tim Cook under presentasjonen av den nye Iphone Xs i fjor. Foto: Bay Area News Group/tns/abaca (Pa Photos)

Kraftig nedgang for Apples viktigste produkt.

30.04.19 23:20

Salget av Iphoner falt 17 prosent i de tre første månedene av 2019. Det viser tall Apple publiserte tirsdag kveld.

Selskapet solgte Iphone verdt 31,0 milliarder dollar på tre måneder, markant ned 37,6 milliarder i samme kvartal for et år siden.

Halvparten av inntektene

Iphone står for over halvparten av inntektene til Apple, og er tre ganger så store som den nest største varegruppen til selskapet. Salget av smarttelefonen har imidlertid vært avtagende den siste tiden, drevet blant annet av telefonene er blitt stadig dyrere med de aller dyreste modellene priset til langt over 10.000 kroner. Fallet dette kvartalet var dermed ingen stor overraskelse og analytikerne hadde faktisk ventet at nedgangen skulle være enda litt større.

Som følge av at Apple slik sett gjør det bedre enn ventet, stiger aksjen i etterhandelen på New York og er opp fem prosent.

Apple klarer imidlertid ikke helt å kompensere for bortfallet av Iphone-salg med andre inntektskilder, selv om de fikk økte inntekter både fra Ipad, "wearables"-kategorien, som inneholder blant annet Apple Watch og tjenester-kategorien.

Sistnevnte var faktisk på sitt høyeste noensinne, noe toppsjef Tim Cook la vekt på i en pressemelding.

Mindre lønnsomme

Apple har den siste tiden også signalisert at de vil satse i større grad på andre tilbud også, inkludert lansere en egen strømmetjeneste og en ny spilltjeneste.

- Vi har levert den sterkeste Ipad-veksten på seks år og vi er veldig begeistret over våre planer for nye typer produkter og tjenester, sier Cook i meldingen.

Samlet sett er salget dermed ned til 58 milliarder dollar, fra 61 milliarder i samme kvartal året før.

Også nettoresultatet er svakere og ligger nå på 11 milliarder dollar, ned fra 13 milliarder for et år siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.