TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): - Vi har solgt festdrakter i 25 år, og dette er vel den beste salgsvåren vi har hatt, sier daglig leder Iwan Eide Knudsen i Sparkjøp.

Han melder om en oppgang på 20 prosent sammenlignet med fjoråret, og det er særlig festdrakter til eldre ungdommer og voksne som skyter i været.

- Det er salg av drakter til denne aldersgruppen som står for den største veksten. Men små barn vokser de også, så også salget av drakter til barn har hatt en fin økning, sier Knudsen.

- Hvem er det som kjøper draktene?

- Det er alle. Alle har ulike grunner til å ønske seg en drakt, så jeg kan ikke gi et mer nøyaktig svar enn det.

Også Coop Obs opplever en solid vekst i salget.

- Mange salgsdager igjen

- Festdrakter har blitt veldig populært hos kundene våre, og vi selger drakter og tilbehør i bøtter og spann om dagen. I 2018 solgte vi i overkant av 15.000 festdrakter, og salget så langt i år viser at vi vil få en ytterligere vekst. Så langt har vi passert 10.000 drakter, og det er mange salgsdager igjen i mai så vi forventer en vekst på cirka 5 prosent, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.

Både Coop Obs' og Sparkjøps drakter produseres i Kina.

Hos Norske bunadshåndverkere (tidligere bunadpolitiet) mottas nyheten om økt festdraktsalg positivt.

Les også: Unni lærte 14 menn å kle på seg riktig (+)

Ingen bunadkonkurrent

- Økt salg av disse antrekkene er bare positivt. Festdrakter er et fint alternativ for dem som ikke kan eller vil kjøpe seg en bunad, sier organisasjonenes talsperson Siri Sveen Haaland.

Også hos Norges husflidslag er de positive til salgsveksten.

- Det synes jeg er fint å høre. Festdrakt er et fint antrekk til en rimelig penge. Men det er ikke en bunad og dermed heller ikke en konkurrent til bunaden. De som kjøper festdrakt, velger bort en kjole eller dress. Ikke en bunad, sier generalsekretær Marit Jacobsen.