Oppdrettsgiganten Salmar sender permitteringsvarsel til 851 ansatte, skriver selskapet i en pressemelding.

Det er ansatte ved prosesseringsanleggene på Frøya og Senja som har mottatt varsel.

– Dette skyldes i hovedsak at regjeringens forslag til ny lakseskatt har ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter, skriver selskapet i meldingen.

Videre skriver Salmar at disse kontraktene er vanlige å inngå i god tid før leveranser, og er helt nødvendige for å fylle anleggene med nok aktivitet. Oppdrettsgiganten sier de vil gjøre det de kan for å sikre at de som mottar varselet kan komme tilbake på jobb etter årsskiftet.

– SalMar finner den gjeldende situasjonen dypt beklagelig, skriver konsernsjef Frode Arntsen i meldingen.

Les også: Ap-ordførere i full strid om omstridt lakseskatt: – Det virker useriøst

Tredobling av skatt

Dersom regjeringens forslag om lakseskatt blir vedtatt vil det innebære en tredobling av skatten på produksjon av laks i Norge.

Regjeringen foreslår blant annet en effektiv sats på 40 prosent grunnrenteskatt når det gjelder produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Disse skatteinntektene anslås til opp mot fire milliarder kroner årlig.

Salmar mener at forslaget, som belager seg på skattbar inntekt som grunnlag kan være langt fra den faktiske salgsprisen. Det mener de får særlig negative utslag for viderefordeling, som vanligvis baserer seg på fastpriskontrakter og ikke spotpris.

– Politisk risiko er det vanskelig å forsikre seg imot, skriver selskapet videre.

Les også: – Vil utsette lakseskatten til 2024

Utpekt som den store taperen

Da forslaget om lakseskatt ble kjent utpekte analytikere Salmar som den soleklart største taperen.

Sparebank 1 Markets vurderte da at Salmar er den som får svi mest blant oppdrettsselskapene, og meglerhuset skrev da at de vile nedjustere selskapets estimat for driftsresultat i 2023 med 24 prosent.

Det er 29-årige Gustav Magnar Witzøe som er hovedaksjonær i Salmar i dag.

– Vi er svært overrasket over den aggressive beskatningen av næringen på dette tidspunktet gitt at grunnrenteforslaget ble nedstemt i Stortinget for bare to år siden og siden regjeringen allerede jobber med en revisjon av konsesjonssystemet, skrev meglerhuset.

Oppdretterne vil få mulighet til å trekke fra investeringskostnader i beregningen av grunnrenteskatten. Dette kan redusere den samlede skattesatsen noe.