Gå til sidens hovedinnhold

Salmonellakjøtt blir mat i Danmark

Dansk kjøtt som blir avvist i Norge på grunn av salmonella, sendes tilbake til Danmark og havner på danskenes middagsbord.

De danske kjøttprodusentene toer sine hender og viser til lovverket, skriver Politiken.

Nordmenn, svensker og finner tør ikke spise kjøttet, men danskene har ikke noe valg. Handelen med salmonellasmittet kjøtt er nemlig helt lovlig i Danmark, het det på den velinformerte København-avisens nettsider torsdag.

I motsetning til Danmark håndhever de øvrige nordiske land såkalt nulltoleranse overfor kjøtt som kan inneholde salmonella. Før jul i fjor ble en storfebesetning i Sandnes øyeblikkelig isolert, da det ble oppdaget salmonella i okseslakt ved en bedrift i Egersund.

Salmonella er en type bakterier som kan utløse langvarig oppkast, feber og diaré. Enkelte smittede får blodforgiftning, og i verste fall kan små barn, eldre mennesker og syke dø av smitten, påpeker avisen.

Danske næringsmiddeleksperter mener praksisen med å selge videre salmonellasmittet kjøtt som kommer i retur er moralsk uansvarlig. Kjøttet bør i det minste varmebehandles først, i håp om at det tar knekken på bakteriene, sier professor John Elmerdahl Olsen.

For eksempel kan det brukes i spekepølse eller andre saltede produkter, slik at faren for smitte begrenses, mener Olsen som foreleser i mathygiene ved landbrukshøyskolen i København.

– Å late som ingen ting er på grensen av det uanstendige, tilføyer han.

– Det kan virke merkelig at dette er lovlig. Men det ville være dobbeltmoralsk å stenge kjøttet ute fra markedet i Danmark, når det ikke skiller seg fra annet kjøtt som selges på det danske markedet, sier visedirektør Henrik G. Jensen i Fødevaredirektoratet i København.

Salgssjef Arne Jensen i fjørfebedriften Rose Poultry er helt enig.

– Faktisk synes jeg det ville være etisk galt å destruere ti tonn god kjøtt, sier Jensen om et stort parti kylling som i september i fjor kom i retur fra Sverige for så å bli solgt til danske forbrukere.

Jensen påpeker ifølge Politiken at mindre enn 1 prosent av de 130 millioner kyllinger som hvert år slaktes i Danmark, inneholder spor av salmonella. Kylling importert fra land utenfor Norden viser slike spor i opp til 18 prosent av kjøttet, sier han.

(NTB)

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday