Gå til sidens hovedinnhold

Salteksport gir billig kjøtt

Nordfjord Kjøtt eksporterer salt til en svensk kjøttbedrift og kan derfor importere kjøtt med bare 8 prosent toll. Uten norsk salt ville tollen vært nær 200 prosent.

Fordelen med manøveren er at man kan drive produksjonen på billig utenlandsk kjøtt, men samtidig slippe den høye tollen som skal beskytte norsk landbruk. Nordfjord Kjøtt importerer på denne måten svensk bacon med lav toll, melder Nationen.

– Baconet blir mellom 30 og 40 prosent billigere enn norsk bacon. Og det er Rema-kundene som får glede av det, kiloprisen i butikkene er mellom 39 og 49 kroner, noe som er betydelig under vanlig baconpris, sier Torleif Roksvåg som eier Nordfjord Kjøtt sammen med broren.

En rekke bedrifter sparer millioner kroner på dette smutthullet. I fjor ble det importert 1500 tonn på denne måten. Det er en økning på hele 690 prosent, ifølge Nationen.

Dag Henning Reksnes i Kjøttbransjens Landsforbund er sjokkert over økningen og krever at smutthullet blir tettet igjen.

Smutthullet finnes i forskrift om utenlandsk bearbeiding av varer. En bedrift kan for eksempel sende pepper fra Norge til utlandet, for så å ta inn igjen biff med pepperet tilsatt, til bare åtte prosent toll. I forskriften er det nemlig ikke fastsatt noen minimumsgrense på hvor stor andel den varen som utføres må utgjøre i den varen som innføres igjen, ifølge Nationen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken