*Nettavisen* Økonomi.

Sammen om fritt internett

Foto: Bryan Howard (Shutterstock)

Norske nettaktører går sammen for å sikre et åpent internett.

27.02.09 12:37

Begrepet nettnøytralitet har vært et hett debattema, men er likevel noe som for folk flest kanskje virker litt fjernt.

Og nå melder Post- og teletilsynet at norske nettleverandører er enige om at dette er viktig, og står sammen om dette. Men hva betyr det?

Du skal kunne bruket nettet som du vil
Nettnøytralitet er enkelt forklart det grunnleggende prinsippet på internett at alle er likeverdig, og at trafikken du skal laste ned fra YouTube ikke skal ha noen ekstra prioritet i forhold til den fra LiveLeak – eller rett og slett at nettleverandøren din skal kunne bestemme hvilke nettsider du skal ha tilgang til.

Et skrekkscenario mange har tegnet opp både i USA og Norge er en situasjon der nettleveranødren skal kunne dele opp internett på omtrent samme måte som en TV-abonnement, der du i grunnpakken for eksempel får tilgang til VG, Nettavisen og Yahoo – mens du må kjøpe et dyrere abonnement for å få tilgang til Google, DinSide og andre utenlandske nettsteder.

I USA har Google allerede vært på banen og ønsker å betale seg først i køen på bekostning av andre aktører.

Les også: Dette er nettnøytralitet

Norske aktører sammen for nøytralitet
Nå har altså en lang rekke nettleverandører gått sammen og sluttet seg til Post- og teletilsynets retningslinjer for nettnøytralitet.

- Bransjen har vist stor villighet til å klargjøre sitt standpunkt til et viktig tema. At så mange aktører i bransjen har en felles oppfatning av hva nettnøytralitet innebærer, vil trolig også gjøre det enklere for andre å forholde seg til dette begrepet, sier Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet.

Alle de store
Aktørene som nå har gått sammen er følgende: Get, IKT-Norge, Lyse Tele, Mediebedriftenes landsforening, NextGenTel, Norsk Kabel-TV Forbund, Schibsted, Telenor, Telio Telecom, Forbrukerombudet og Forbrukerrådet. Dermed er alle de største aktørene samlet i synet om viktigheten av nettnøytralitet.

Prinsippene som alle nå er enige om er følgende:

1. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning med spesifisert kapasitet og kvalitet.

2. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning som gir adgang til
- å hente og levere innhold etter eget ønske
- å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske
- å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket, etter eget ønske.

3. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning fri for diskriminering med hensyn til applikasjonstype, tjenestetype, innholdstype og hvem som er avsender eller mottaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag