Samsung har nettopp avduket sine nye mobiltoppmodeller i Galaxy-serien. Dette er modellene som ved siden av Apples modeller år inn og år ut er bestselgere i Norge.

Som forventet er navngivningen «fjorårets modellnavn + én», så ønsk velkommen til S23-serien.

  • Galaxy S23 Ultra - 6,8"
  • Galaxy S23+ - 6,6"
  • Galaxy S23 - 6,1"

Som alltid var det aller meste kjent lang tid på forhånd, selv om selskapet har gjort noen ekstra forsøk på å hindre at nyhetene spres før de offisielt avdukes.

Mens bare størrelsen og batteriet skiller S23 og 23+, er Ultra-modellen også i år det man tidligere kalte Note. Det betyr integrert penn, enda større skjerm og mer avansertkamera.

Årets nyheter er med ett unntak i all hovedsak mindre oppgraderinger av fjorårets modeller. Ultra-modellen har fått litt annen avrunding i kantene, inkludert de avrundede skjermkantene. De vanlige S23-modellene har mistet «kamerahumpen» på baksiden og fått litt større batteri. Android 13 er på plass. Glasset har blitt litt sterkere.

Skjermene er i praksis identiske. De har vært markedsledende, og støtter 1-120 Hz dynamisk oppdateringsfrekvens.

Først og fremst raskere

Der det er gjort betydelige endringer er på prosessoren. Mens fjorårets modeller i Europa hadde Samsungs egenutviklede prosessor, har Samsung i år gått tilbake til å satse utelukkende på Qualcomms toppmodell. Konkret er det snakk om Snapdragon 8 Gen 2, som ble annonsert rett før jul.

Det er litt ullen kommunikasjon fra Samsung på feltet, men de har fått en spesialtilpasset versjon av brikkesettet med litt høyere ytelse, men ingen Wifi7-støtte.

Kort oppsummert er det 30-40 prosent mer ytelse og lavere strømforbruk sammenlignet med forgjengeren. For vanlig nettsurfing og Candy Crush betyr ikke dette stort, men det betyr definitivt noe for mer avansert mobil gaming (nå med «ray tracing»-støtte) og ikke minst prosessering av mer kompliserte ting.

Alt kalles AI om dagen, men det er ingen tvil om at mer datakraft betyr noe både når tale skal analyseres og enorme informasjonsmengder skal behandles for å lage optimale fotografier.

Et monster av et kamera

Den kanskje mest interessante nyheten finner vi bare i Ultra-modellen. Den har fått en ny bildebrikke til hovedkameraet sitt med hele 200 megapiksler. Optikken slipper også inn litt mer lys, ved at blenderen er forbedret fra f1.8 til f1.7.

Hvis du aktiverer full oppløsning sitter du igjen med bilde med en oppløsning på 16320 x 12240 bildepunkter, og filer som tar typisk 22-30 MB per stykk i jpeg-format. RAW-fotografering er begrenset til 50 megapikser.

Denne oppgraderingen skjer uten at det har skjedd nevneverdige endringer fysisk størrelse på bildebrikken.

Det begynner å bli mange år siden kamerabransjen avblåste «megapiksel-kappløpet» fordi flere bildepunkter på en fysisk like stor brikke ikke bare har fordeler. Det blir gjerne mer støy.

Dette vet også Samsung. Så selv om det å ta bilder i full 200 megapiksels oppløsning er mulig, er standard fortsatt at bildene lagres i bare 12 megapikslers oppløsning. I stedet brukes informasjonen fra mange, mange flere bildepunkter av mobilens bildeprosessering til å lage et så godt bilde som mulig.

Det er likevel smått imponere å åpne fulle 200 megapiksels bilder, og se hvor vanvittig mye informasjon som faktisk ligger lagret.

Det at det slippes inn mer lys, at det hentes inn informasjon fra flere bildepunkter som igjen behandles av en kraftigere prosessor, skal også sørge for bedre bilder i dårlig lys.

De vanlige S23-modellene beholder de samme kameraene på baksiden. Det er heller ikke gjort endringer på vidvinkel- og zoom-kameraene.

Alle de nye modellene får derimot et nytt selfie-kamera. I fjor hadde Ultra-modellen en 40 megapiksels utgave, mens de andre modellene hadde 10 megapikser. Nå har alle fått en ny 12 megapiksels utgave, med en bedre autofokus.

Fremtidsstøtte og pris

Mobiler har de siste årene blitt såpass gode at det har blitt stadig mindre nødvendig å oppgradere ofte. Det fører til at stadig flere beholder mobilen sin lenger. Normal eietid for mobiler i Norge har økt fra rundt to til tre år.

I tillegg har det blitt et ikke ubetydelig marked for brukte mobiler.

Samsung opplyser at årets modeller vil får fire Android-oppgraderinger og de garanterer fem år med sikkerhetsoppdateringer.

Veiledende priser for S23 Ultra begynner på 15.990 kroner for utgaven med 8 GB RAM og 256 GB lagring. Den finnes også i varianter med 12 GB RAM og 512GB eller 1 TB lagring.

Standard S23 starter på 10.990 kroner, mens storebror S23+ koster 3000 kroner ekstra.

Les også: Test: Google Pixel 7 Pro

Dette er noe høyere enn for eksempel Google Pixel, som nå har kastet seg inn i dette segmentet, men prisene er i starten litt bedre enn de ser ut som. Samsung kjører et lanseringstilbud hvor man får modellen med mer lagringsplass om man kjøper den minste utgaven.

Alle tre modeller kommer i fire forskjellige farger. Ingen av modellene kommer med lader i esken.