Gå til sidens hovedinnhold

Sandra Borch får ikke fart på distriktene med lettvinte floskler og tom Senterparti-retorikk

Sist Senterpartiet satt i regjering ble det lagt ned 10.000 gårdsbruk, så Sandra Borch kan spare seg luftige slagord uten reelt innhold.

Se på grafikken på bildet av Sandra Borch. Hennes parti har sittet i seks ulike regjeringer de siste drøye femti årene, og i hele den perioden har gårdsbruk blitt lagt ned over hele landet.

Jeg vil heller mislykkes på en billig måte, enn å fortsette å kaste milliarder ut av vinduet år etter år, slik Sandra Borch i praksis foreslår.

Poenget er ikke at det er Senterpartiets skyld, men at dette er tunge trender som ikke lar seg snu av en blid partileder og slagord om å ta hele landet i bruk.

For å ta noen fakta:

  • I de minst sentrale kommunene er 1/3 av de sysselsatte ansatt i det offentlige.
  • Rundt 60 prosent av verdiskapningen i landbruket er importvern og offenlig støtte.
  • De unge flytter til byene - landsbygda foreldes og vil få skrikende mangel på helse- og sosialarbeidere.

For å gni det inn: Dette er utviklingstrekk som har pågått med og uten Senterpartiet i regjering. Fraflyttingen og forgubbingen startet på ingen måte med Erna Solberg. Tvert imot bruker samfunnet 40-45 milliarder kroner hvert eneste år på en politikk som ikke virker.

Synes du dette, går bra Sandra Borch?

Albert Einstein definerte galskap som å gjøre det samme og samme om og om igjen, og forvente nye resultater.

(Presisering: Dette sitatet er tillagt Albert Einstein av en rekke personer i mange tiår, men det er også reist tvil om han faktisk har sagt det. Uansett - det er godt sagt).

Å konstatere at utviklingen er dyr og går i feil retning, er ikke det samme som å ville bygge ned distriktene (slik Sandra Borch tror).

Å se sannheten inn i øynene, er ikke det samme som å like det man ser.

Men jeg vil heller mislykkes på en billig måte, enn å fortsette å kaste milliarder ut av vinduet år etter år, slik Sandra Borch i praksis foreslår.

Mitt kjernespørsmål er hvorfor vi skal fortsette å bruke milliarder av kroner på å betale folk for å bo på steder de ikke har lyst til å bo. Tallene fra det såkalte distriktsdemografiutvalget er deprimerende lesning. Norske bygde ligger an til å bli vakre aldershjem, er kortversjonen.

Les også

Hvorfor skal vi betale folk for å bo på steder de helst har lyst til å flytte fra?

Den nøkterne gjennomgangen fikk Senterparti-politiker Sandra Borch til å se grønt, og hun faller for fristelsen til å skyte på pianisten og kommer med slagord og besvergelser som løsning.

Les også

- Løft blikket fra egen navle, Stavrum!

Sandra Borch påstår allerede i ingressen at «Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, tar til orde for å bygge ned distriktene». Feil. Det jeg tar til orde for er at å slutte med en dyr politikk som ikke virker.

Så gjentar hun en typisk Senterparti-øvelse, nemlig å anbefale meg (og andre kritikere) «å komme seg ut av kontoret sitt i Akersgata og sett det Norge generasjoner har vært med å bygge opp. En god miks av byer, tettsteder og distrikt».

Senterpartiet har hatt stor suksess med å være en kritiker som slipper unna kritiske spørsmål.

Les også

På høy tid å stille vanskelige spørsmål til Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum

Det underliggende budskapet er at ingen kjenner Norge som Senterpartiet, og at kritikerne må komme seg ut av kontoret. For å slå tilbake, så bør Sandra Borch komme seg ut av sin fantasiverden på Stortinget og forholde seg til virkeligheten slik den er i offisielle statistikker og på grasrota.

I motsetning til Sandra Borch har jeg levd en stund og sett en del av dette landet. Jeg er født i Kristiansund på Nordmøre, oppvokst i Bergen, senere i Kristiansand og har bodd mitt voksne liv på Vestlandet og i Oslo, og tilbragt mye tid i Valdres og resten av landet.

Når jeg blir kritisert av en politikerbroiler for ikke å ha sett Norge, så er det litt komisk.

Men la oss finkjemme Sandra Borchs innlegg for å se hennes løsning på de store utfordringene den norske landsbygda står overfor. Det er langt mellom de konkrete forslagene, men følgende kan dras ut:

  • En nasjonal politikk som på nytt løfter både byen, bygda og alle landets innbyggere.
  • Senterpartiet tror på hele Norge, og at tjenester skal være nær folk.
  • Alle skal kunne leve gode liv uansett hvor de velger å bosette seg.
Abrakadabra!
Det eneste som mangler er ønske om fred, frihet og alt gratis.
Samt godt vær.

For å si det rett ut, så er dette tynn suppe, Sandra Borch!

PS! Hva mener du om diskusjonen? Skriv et leserbrev!

Kommentarer til denne saken