Gå til sidens hovedinnhold

Sandvika Storsenter gjenåpnet mandag - fredag var kundetrykket så stort at senteret måtte ta drastisk grep

- Helt nødvendig at kjøpesentrene i Oslo åpner, mener senterleder.

For først gang under pandemien måtte Sandvika Storsenter stenge parkeringshusene. Senterleder på Sandvika Storsenter Kathrine Stensrud Ingerø, er bekymret for at dette kan skje på flere av sentrene utenfor Oslo om dagens strenge koronatiltak i hovedstaden ikke endres.

- Kundene har et oppdemmet behov for å handle fysisk i butikker, sier Ingerø til Nettavisen.

Med våren godt i gang og 17. mai like rundt hjørnet - og etter mange, lange uker med stengte butikker - strømmer kundene til kjøpesentrene rundt Oslo for å handle klær og sko, med mer.

- Vi har et stort ønske om at kjøpesentrene og butikkene i Oslo får åpnet på onsdag. Om det skulle fortsette å være stengt i Oslo, må vi nesten belage oss på at Oslo-borgere kommer til å ta turen til andre kjøpesentre, sier Ingerø.

Les også: Fortsatt stengte kjøpesentre: - Det vil gi mer, ikke mindre smitte

- Frustrerte og forståelsesfulle

Onsdag klokka 12.00 holdes det pressekonferanse i Oslo der byrådsleder Raymond Johansen (Ap) skal informere om koronatiltak - og hvorvidt det blir lettelser på trinn to i gjenåpningsplanen for byen. Ett av punktene for trinn to tilsier å åpne butikker, kjøpesentre, varehus og lignende.

Følg pressekonferansen direkte på Nettavisen!

Mandag forrige uke - 26. april - åpnet flere kjøpesentre i Viken, blant annet Sandvika Storsenter. Fire dager etter første åpningsdag var kundetrykket så stort at parkeringshusene på sentret måtte stenge for innkjøring i tre timer. Det forteller senterleder Ingerø til Nettavisen tirsdag.

Dette er første gang tiltaket med å stenge parkeringshus har blitt iverksatt, selv om det har vært et punkt i beredskapsplanen for senteret siden november i fjor.

- Det skapte en del trafikale utfordringer. Likevel var de aller fleste forståelsesfulle da vi forklarte situasjonen, andre ble frustrerte. Vi som er ansatte hadde sett stor kundepågang hele uka, og var allerede mentalt forberedt på at strenge tiltak måtte iverksettes på fredag, sier Ingerø.

Hvor mange kunder som oppholdt seg inne på Sandvika Storsenter da de valgte å stenge inngangene til parkeringshusene sist fredag ønsker ikke Ingerø å gå ut med.

- Jeg kan si at det er et konservativt antall i forhold til kvadratmeter.

- Vil flytte seg til der det er åpent

At det skal bli flere kvadratmeter å handle på - også i Oslo - er Ingerøs ønske for onsdagens pressekonferanse i Oslo. Og det er flere enn senterlederen på Sandvika Storsenter som ønsker at trinn to i gjenåpningsplanen blir en realitet for hovedstaden.

Oslo Handelsstands Forening hadde ventet gjenåpning forrige tirsdag, men slik ble det ikke.

- At nabokommunene nå åpner, mens Oslo holder stengt, er med på å øke mobiliteten og fører til sterk konkurransevridning, sier administrerende direktør Bjørn Næss til Nettavisen.

- Oslo og Viken er èn arbeidsregion og deler mye på av markedet. Dette betyr at folk bor og reiser mye mellom kommunene her og kundene kommer til å flytte seg til der det er åpent. Denne økende trengselen på de åpne kjøpesentrene er svært uheldig for smittesituasjonen, sier Næss.

Les også: Nytt, oppsiktsvekkende MDG-forslag: Vil åpne for forbud mot gratis parkering og bilbaserte kjøpesentre

Blant annet har Strømmen Storsenter i Lørenskog meldt at de gjenåpner torsdag. For Næss og andre kjøpesentre gir dette forventninger om gjenåpninger også i Oslo i løpet av uka.

- Som vi alltid har sagt til byrådet i Oslo, ønsker vi å ha det strengt, men ikke stengt, sier Næss.

- Merkes hos CC Vest

Gjenåpning av Sandvika Storsenter merkes blant annet på nabosenteret CC Vest, som ligger innenfor bygrensa på Oslos vestkant. De to sentrene deler normalt på kundemassen i området.

- Vi har sett en betydelig reduksjon den siste uken, sier markedsdirektør i Mustad Eiendom, eier av CC Vest, Herman Dyrø til Nettavisen tirsdag.

CC Vest er et av Oslo-sentrene som har vært stengt fra 23. januar. I Bydel Ullern, der senteret er lokalisert, har det vært relativt lav smitte over lengre tid.

- At Oslos byråd ikke har åpnet kjøpesentre ennå er urimelig, sier Dyrø.

- Myndighetene har forklart at kjøpesentrene er stengt for å redusere mobilitet, men situasjonen i Oslo i dag er at det nesten er kjøpesentre rundt hver sving. Kjøpesentrene i Oslo er nærhandelssentre. Ved å åpne kjøpesentre i Oslo vil folk handle der de bor, fremfor at de reiser til nabokommuner, argumenterer Dyrø.

Les også: Hevder giganten bevisst forvirrer brukerne: - Spekulerer opplagt i at kunder skal gi opp kanselleringen

Flere av de store inntektsdagene for handelssentrene har allerede falt bort under nedstengingen, og Dyrø er nå bekymret for at 17. mai-handelen vil flyttes utenfor Oslo.

- Store kjøpesentre som i Ski og Sandvika har allerede åpnet, og Lørenskog henger seg på. Dagene før 17. mai blir nok ikke mye å tjene på for Oslo-butikkene, sier Dyrø - med mindre byrådet onsdag vedtar å åpne for større gjenåpning også i Oslo.

Ski vurderer også å stenge parkeringshus

Ski Storsenter vil, i likhet med Sandvika, også stenge parkeringshuset om kundepågangen blir for stor framover.

- Foreløpig tror vi ikke at det kommer til å bli nødvendig, men vi har en plan i fall det skulle bli nødvendig, sier senterleder Gro Collett til Nettavisen.

Collett sier at gjenåpningen av Ski Storsenter har gått smertefritt så langt.

- Selv om det tyder på at vi har noen ny kunder på senteret, er folk flinke til å fordele seg jevnt utover dagen. Likevel håper vi jo at folk følger myndighetenes anbefalinger og holder seg til sine kommuner , sier Collett.

Senterleder på Sandvika Storsenter, Kathrine Stensrud Ingerø, oppfordrer folk til å følge myndighetenes anbefalinger uansett, da dette vil hjelpe med å redusere mobilitet og press på de åpne sentrene.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen