Jan Tore Sanner med klar beskjed:

Det er ikke ofte revidert nasjonalbudsjett skaper så mye oppmerksomhet. Men i koronapandemien er det store forventninger.

Allerede vet vi at regjeringen har planlagt å bruke 402,6 milliarder oljekroner i løpet av året. Det er en økning på 90 milliarder kroner sammenlignet med statsbudsjettet fra i høst.

Les mer: Kraftig advarsel til Erna: – Gjør du dette blir det krig

Regjeringen ønsker å innføre en egen skatt på vindkraftverk, opplyses det om i det nye budsjettet.

– Regjeringen tar sikte på å innføre en moderat produksjonsavgift på vindkraftverk fra 2022, som vil gi forutsigbare inntekter for vertskommunene, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Det har vært mye debatt om vindkraftverk. Kritikerne mener det går utover norsk natur, og at det ikke bidrar nevneverdig til den lokale kommunen.

Det blir også fortsatt redusert moms. Den lave merverdisatsen har vært satt til 6 prosent, mot 12 prosent som er vanlig. Satsen gjelder for persontransport, overnatting, adgang til kino, museer, idrettsarrangement mv.

Les mer: Heftig kjøttkakekrangel: - De eldre blir offer for en ideologisk debatt i rådhuset

– Flere virksomheter innenfor reiselivet og persontransporten har vært hardt rammet av pandemien. Disse virksomhetene vil kunne få et ekstra løft av redusert merverdiavgiftssats når samfunnet gradvis åpner opp igjen, og de slipper en satsendring midt i høysesongen sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Finansministeren benyttet anledningen til å advare om at det vil komme en ny krise.

– Det vil komme en ny krise, sa Sanner og la til:

– Forslagene vi legger frem i dag kommer på toppen av et allerede ekspansivt statsbudsjett for 2021.

Les mer: EU-godkjenning av Pfizer-vaksine for barn kan komme raskt

Han advarte mot å holde oljepengebruken på et så høyt nivå over lengre tid, og mener de ekstraordinære tiltakene må bli midlertidig.

– Det viktigste nå er at det ikke blir mange nye satsinger, som gir varige konsekvenser. Midlertidige tiltak må bli midlertidige, og oljepengebruken må tas ned igjen, sier Sanner til NTB.

Siden Solberg-regjeringen fikk makten i 2013, har det vært fire store kriser som har krevd betydelig innsprøytning med oljepenger. Sanner advarte at det vil komme nye.

– Vi vet at det vil bli mer krevende framover, med lavere oljeinntekter og høyere utgifter. Skal vi sikre god velferd framover, må vi sørge for bærekraft i pengebruken, sier finansministeren.

Nytt budsjett oppsummert

  • Regjeringen bruker 402,6 milliarder oljekroner. Det bryter handlingsregelen, og er 90 milliarder mer enn det ble lagt opp til i statsbudsjettet i fjor høst.
  • Det er forventet en vekst i norsk økonomi på 3,7 prosent i år.
  • Forlenger støtteordninger, særordninger for arbeidstagere til høsten.
  • Kompensasjonsordningen for bedrifter videreføres.
  • Den lave momssatsen videreføres på seks prosent.
  • Det innføres avgift på vindkraftverk.

– Svikter barn og syke

Regjeringens nærmeste samarbeidspartner, Fremskrittspartiet, er ikke fornøyd med budsjettet som legges frem.

– Her kommer mange til å stå alene med konsekvensene av pandemien dersom det er sånne smuler som skal rette opp i utfordringene både når det gjelder manglende bevilgninger og alle unge som har tapt et viktig år i utdanning, sier finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi.

Det er spesielt psykiatritilbudet de mener bør styrkes kraftig etter flere rapporter om økte psykiske problemer - spesielt blant unge.

Les mer: Sjeføkonom advarer: Nå må renten økes tidligere

– Blodig urettferdig

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen går til frontalangrep på budsjettet fra regjeringen.

– Regjeringens budsjettforslag er blodig urettferdig, sier hun.

Det er spesielt at støtteordningene ikke forlenges ut hele året som får henne til å reagere.

– Regjeringen foreslår å stanse kriseordningene for de på dagpenger, arbeidsavklaringspenger, frilansere og lærlinger 30. september. Samtidig forlenges kompensasjonsordningen for næringslivet til 1. november, uten krav til utbyttestans eller norske lønns- og arbeidsvilkår, sier hun og legger til:

– Dette er en krigserklæring mot arbeidsfolk som er rammet av krisa. Vi gir oss ikke før regjeringa har tapt kampen om å sende regninga for krisa til arbeidsfolk, nok en gang. Rødt går inn for at økt dagpengenivå og feriepenger for de som har vært arbeidsledige skal gjøres til varige ordninger. Nå må vi bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige, sier Martinussen.