*Nettavisen* Økonomi.

Sanner vil lete etter olje i nord

Høyre vil åpne områder i nord som i dag er stengt for petroleumsvirksomhet, blant annet i Nordland, Lofoten og Vesterålen.

14.01.05 14:10

Høyres programkomité lettet torsdag litt på sløret da partiet la frem deler av forslagene til partiets stortingsvalgprogram.

Her foreslår komiteen at partiet går inn for å åpne områder i nord som i dag er stengt for petroleumsvirksomhet. Det omfatter blant annet områder i Barentshavet, Lofoten, Vesterålen og Nordland VI og VII.

Partiet mener sokkelens konkurranseevne styrkes med åpning av nye områder.

Uutnyttede milliarder
- For det første er vi opptatt av at norsk sokkel fortsatt skal være attraktiv for petroleumsindustrien. Dernest kommer utfordringene med Russland som satser tungt i nord. Det vil være i våre interesser at Norge er aktiv i nordområdene og er med å sette standard innenfor miljø og sikkerhet, sier leder for høyres programkomité Jan Tore Sanner til Oilinfo.

Anslag fra Norsk Hydro viser at det i Nordland VI og VII finnes mellom 300 – 600 milliarder kroner i hydrokarboner.

- Overkommelig utfordring
Problemet med Nordland VI er at området har et svært sårbart miljø. Det samme gjelder kystnære områder i Troms og Finnmark, og i Barentshavet, som polarfronten, iskanten, Bjørnøya og Tromsøflaket. Disse er i dag stengt for letevirksomhet.

Høyre mener miljøutfordringene er overkommelige. En forvaltningsplan for nordområdene er i dag under utarbeidelse i Olje og energidepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag