Gå til sidens hovedinnhold

- Sannsynlig at vi har sett bunnen

Oslo Børs har kjempet til seg 120 milliarder kroner siden nyttår.

I løpet av sin tredje handledag i det nye året er optimismen for alvor tilbake på Oslo Børs. En frisk oljepris drar lasset og bidrar til at hovedindeksen har klatret hele 28 punkter, eller 12 prosent, siden årsskiftet.

I kroner og øre utgjør oppgangen hele 120 milliarder norske kroner.

LES OGSÅ: Hagen tjente 50. mill i timen

- Oppgangen er først og fremst knyttet til at oljeprisen har steget godt og dermed også de oljerelaterte aksjene. Blant annet har StatoilHydro, som er det desidert største selskapet på Oslo Børs, steget over 15 prosent bare siden nyttår, forklarer pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til Nettavisen.

Da klokken passerte 15 tirsdag står ett fat nordsjøolje i 51,4 dollar fatet. Oljeprisen har med det steget 25 prosent siden nyttår.

- Svingninger
Oslo Børs åpnet tisdag dørene i beskjeden oppgang, men falt knappe fem minutter inn i handelen i minus, ned 0,33 prosent til 242 poeng.

I løpet av de første handletimene var imidlertid hovedindeksen tilbake over null, og sto før klokken 16.00 opp 4,34 prosent til 253,74 poeng.

Ved handelsslutt var børsen opp 3,18 prosent og endte dermed på 301,41 poeng.

Også i går var børsen preget av store svingninger. Hovedindeksen endte likevel opp over ett prosent, mandag.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om finanskrisen

- Mye av oppgangen ligger nok i at markedene har falt veldig mye i et halvt år nå, og mange mener derfor at de dårlige nyhetene allerede er priset inn i markedet, sier Olsen.

Til tross for oppgangen tror ikke Olsen at de store svingningene på noen måte er over.

- Det er fortsatt forventet mye negative nyheter, og hvordan markedet vil reagere på disse tør ingen å si. Likevel tror jeg det er gode muligheter for at bunnen vi så sist kan ha vært en reell bunn, sier Olsen.

Vinnere og tapere
Offshorerederiet Eidesvik står for den største oppgangen i tirsdagens handel med en stigning på 26,84 prosent.

Tungvekterne StatoilHydro , Telenor og Norsk Hydro stiger alle godt i dagens handel, opp henholdsvis 4,38 prosent, 2,82 prosent og 10,45 prosent.

I andre enden av skalaen er det oljemyggen Nexus som trekker ned. Selskapet faller 20 prosent.

Tirsdag ble det omsatt for 5,28 milliarder kroner.

- Det er viktig å merke seg at det vil komme masse dårlige nyheter og negative tall fremover, både innen forbruk, boligpriser økonomisk vekst og så videre. Januar er ofte en positiv måned hvor en starter med blanke ark og en ny giv, sier Olsen.

Asia opp
Asia fortsetter oppgangsbølgen og stiger de fleste steder for sjuende dag på rad i tirsdagens handel. Best gikk det i Kina som endte på 1937 poeng, opp tre prosent fra i går.

Også Australia stenger med oppgang, pluss 1,38 prosent til 3689 poeng.

Europeiske børser har også dominert på plussiden i tirsdagens handel. Blant annet står hovedindeksen FTSE 100 i Storbritannia opp 1,66 prosent passert klokken 15, norsk tid.

- I tillegg til stigende oljepris er det også optimisme knyttet til krisepakker, både her til lands og i utlandet, som spiller inn, sier Olsen.

Skuffende fra USA
Ukestarten i New York ble imidlertid en skuffende opplevelse da samtlige av de tre hovedindeksen lå under null ved stengetid. Verst gikk det for industritunge Dow Jones indeksen som falt 0,91, og dermed tilbake under 9000 merket til 8952 poeng. S&P-indeksen falt 0,46 prosent til 927 poeng, og Nasdaq-indeksen lukket ned 0,26 prosent til 1628 poeng.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken