Gå til sidens hovedinnhold

Sarpsborg på topp - Frogner på bunn

Boligprisutviklingen hittil i 2009 er ikke som den pleier å være.

Boligeiere i distrikts-Norge kan juble over å ha den beste boligprisutviklingen i landet. Boligeiere i Oslo, Bærum og Asker må derimot finne seg i landets svakeste verdiutvikling - og det på alle typer boliger.

Fylkene Hedmark og Oppland er de desiderte vinnerfylkene. Også Møre- og Romsdal, Telemark og Østfold hevder seg i toppen av boligbarometeret.

Eneboliger - hedmarken på topp
Ser vi på prisutviklingen for eneboliger hittil i 2009 (janauar til og med mars) havner området Hedmark utenom Hamar på topp. Her har gjennomsnittlig kvadratmeterpris økt med 4,67 prosent i nevnte periode.

Oppland utenom Lillehammer følger på en pen andreplass med en prisoppgang på 4,57 prosent.

Oslo, Asker og Bærum på bånn
Dårligst prisutvikling finner vi i Bærum. Her må boligeiere konstatere en prisnedgang på -0,81 prosent. Bærum, Oslo og Asker er de eneste området i landet med prisnedgang på eneboliger.

Leiligheter - stiger mest i Sarpsborg

Overraskende nok topper også fylkene Hedmark, Oppland og Telemark listen over prisutviklingen på leiligheter.

Aller øverst finner vi imidlertid Sarpsborg by. Eiere av leiligheter i industribyen (og hockey-finalebyen) kan glede seg over en prisoppgang på 6,91 prosent i årets tre første måneder. Slettes ikke verst.

På de neste plassene finner vi Oppland utenfor Lillehammer samt Telemark med en prisoppgang på 6,65 prosent. Også Hamar og Hedmark utmerker seg med en prisoppgang på henholdsvis 6,60 og 6,53 prosent.

Se hele tabellen: Her stiger prisen på eneboliger mest (og minst)

Se hele tabellen: Her stiger prisen på leiligheter mest (og minst)

Krise på Oslo Vest
På bånn av listen over leiligheter finner vi, utrolig nok, bydelene Ullern og Frogner i Oslo. Leiligheter på Ullern har kun hatt en prisoppgang på 1,76 prosent i årets tre første måneder. På Frogner er prisoppgangen beskjedne 1,78 prosent.

Trøsten får være at en beskjeden prisoppgang i prosent allikevel er mye målt i rene kroner.

Delte boliger - Telemark, Hedmark og Oppland på topp
Prisutviklingen på delte boliger bekrefter at boligeiere i distriktet har grunn til størst jubel hittil i 2009. Telemark er på topp men en prisoppgang på 6,02 prosent. Hedmark og Oppland følger hakk i hæl med prisoppgang på henholdsvis 5,72 prosent og 5,54 prosent.

Dårligst, igjen, er Oslo og Akershus med en prisoppgang på kun 2,91 og 1,95 prosent.

Se hele tabellen: Her stiger prisen på delte boliger mest (og minst)

Kun korreksjon
Christian Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener det er en naturlig forklaring på at boliger i innlandsfylkene har en vesentlig høyere verdistigning enn for eksempel boliger på Oslos vestkant.

- Slik vi ser det er dette kun korreksjoner. Da finanskrisen kom og boligmarkedet snudde falt prisene mye mer i distriktene enn i sentrale områder. Det vi ser nå er derfor naturlig, sier Dreyer til Nettavisen.

Velfungerende boligmarked
Han er for øvrig meget fornøyd med tilstanden i boligmarkedet.

- Dagens tall viser at boligmarkedet har stabilisert seg på et høyere nivå enn ved årsskiftet og det er en bra balanse mellom tilbud og etterspørsel. Kort og godt et velfungerende boligmarked, konkluderer Dreyer.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken