*Nettavisen* Økonomi.

SAS får pryl på børsen

SAS-sjef Jørgen Lindegaard greier ikke å få skuta på rett kjøl, og gikk onsdag til det drastiske skritt å sende ut et resultatvarsel til finansmarkedene.

23.06.04 13:38

Aksjen er så langt ned 7,5 prosent på Stockholmsbørsen. Også på Oslo Børs er selskapet ned over 7 prosent minutter etter børsåpning.

SAS-ledelsen varslet tidligere i år at målet var å gå med overskudd i 2004, justert for engangsposter og skatt. Så seint som i mai i år ble dette målet formidlet til aktørene i finansmarkedet da SAS-konsernet la fram sine regnskapstall for første kvartal.

Svak yield

Nå har SAS-ledelsen gitt opp. Grunnen er rett og slett at SAS får for lite betalt for hvert flysete de tilbyr. Den såkalte yieldutviklingen, som er et uttrykk for fortjenestemarginen per flysete, har vært langt svakere enn ventet så langt i år.

I mai sank yielden for Scandinavian Airlines med 22,5 prosent. I tillegg har selskapet betalt høy pris for drivstoffet.

«Gitt utviklingen fra januar til mai og usikkerheten når det gjelder yieldutviklingen og konkurransesituasjonen innebærer dette at styret og ledelsens tidligere ambisjon om et positivt resultat før skatt og salgsgevinster for helåret 2004 trolig ikke blir innfridd», heter det i en melding til børsene i Stockholm, København og Oslo.

Venter børsfall

Det er børsreglementet som krever at et selskap varsler finansmarkedene når ledelsen ikke lenger regner med å oppnå de finansielle målene de har satt seg.

Resultatvarselet ventes å sende aksjekursen i SAS kraftig ned når handelen tar til ved børsene i Skandinavia onsdag morgen.

SAS spareprogram Turnaround 2005, som innebærer kostnadskutt på 14 milliarder svenske kroner går som planlagt.

Vil balansere

Visekonsernsjef og finansdirektør Gunilla Berg vil ikke si hva slags årsresultat SAS venter seg.

- Jeg vil ikke gi noen tall. Vi ser det som sannsynlig at vi ikke klarer prognosen i år, men vi gjør selvsagt alt for å kunne balansere så mye som mulig med tanke på den yieldutviklingen som er, sier hun til TDN Finans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.