For kort tid siden ble det klart at selskapet Mondelez er svartelistet av Ukraina. Selskapet eier blant annet selskapet Freia. Matvaregiganten eier også Toblerone og Daim.
Nå opplyser flyselskapet SAS at de følger Ukrainas svarteliste og fjerner alle Freia-produkter fra og med torsdag.
Det bekrefter pressesjef i SAS, Tonje Sund, overfor Nettavisen. VG meldte saken først.
– Dette handler om Mondelez International som eier, og at de er på Ukrainas «International War Sponsors list», sier pressesjef i SAS, Tonje Sund til Nettavisen.
Les mer: Ukraina svartelister Freias eierselskap
Kommunikasjonsrådgiver i Widerøe, Lina Lindegaard Carlsen, sier til Nettavisen at dette har vært en problemstilling selskapet ikke har vært kjent med.
– Vi må gjøre en separat vurdering på dette, sier hun til Nettavisen ved halv fire-tiden.
Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Grete Kruse Roaldat er kjent med problemstillingen.
– Per i dag har vi noen produkter fra dette konsernet, men ingen som er produsert i Russland, uttaler Roaldat til Nettavisen.
Erstatningsprodukter
Hun sier SAS vil finne erstatningsprodukter, og at det fortsatt vil selges sjokolade og annen snacks om bord.
Les mer: Oppfordrer til Freia-boikott – her er sjokoladehyllene ryddet
– Vi har fått reaksjoner fra kunder underveis om at vi selger Mondelez-produkter. Dette handler om at vi som selskap tar et tydelig standpunkt og følger listen fra ukrainske myndigheter. Reaksjonene vi har fått så langt er positive, sier Sund.
Hun ønsker ikke å si hvor store summer SAS selger Mondelez-produkter for i løpet av et år.
– Det er kjempebra av SAS. Nå håper jeg flere følger etter, sier leder for Norsk-Ukrainsk Venneforening, Jørn Sund-Henriksen til Nettavisen.
Han er også Nettavisens faste Ukraina-spaltist
Omsetter for 14 milliarder kroner i Russland
Mondelez oppgir i sin siste årsberetning at virksomheten i Russland står for 4 prosent av selskapets totale omsetning. Ettersom selskapet i fjor omsatte for nærmere 350 milliarder kroner, tilsvarer dette rundt 14 milliarder kroner.
Onsdag kveld skrev Nettavisen at flere oppfordrer til Freia-boikott. Du kan lese hele saken her.

Ukraina svartelister Freias eierselskap
Produsert i Norden
Nettavisen har tidligere stilt flere spørsmål til pressekontoret til Mondelez. De skriver at de har vært tydelig på at produkter som selges i Norden ikke er laget i Russland, og at de heller ikke selger produkter som er produsert i Norden til Russland.
– I begynnelsen av krigen bestemte mange av våre kunder seg for ikke å selge merkevarer laget i Russland, men fortsatte å selge produktene våre fordi de ikke er laget i Russland. Vi respekterer våre kunder og er i tett dialog med dem i denne komplekse situasjonen, som ikke er unik for oss i Mondelez, skriver selskapet.
De har ikke svart på direkte spørsmål på om de opplever kritikken av selskapet som berettiget.
Nettavisen har tidligere skrevet at Mondelez ifølge Kyiv School of Economics betalte 1,9 milliarder kroner i skatt til Russland i fjor, mens de fra 2021 til 2022 økte inntektene i landet fra 10,1 til 14,6 milliarder kroner.
På spørsmål om hva de tenker om SAS sitt grep ved å fjerne Freia-produkter, svarer selskapet via epost, som er signert selskapets nordiske pressekontor.
– Vi synes det er leit at SAS har tatt denne beslutningen, men det er selvsagt opp til våre kunder å bestemme hvilke produkter de velger å selge.
– Dette er heller ikke en unik situasjon for selskapet. Mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland. Vi forstår at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut de ulike meningene om den. Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge. Produksjonen foregår ikke i Russland, og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.
Oppfordrer til Freia-boikott – her er sjokoladehyllene ryddet
Flere oppfordrer til boikott
Etter at Russland gikk til en fullskala angrepskrig mot Ukraina den 24. februar i fjor har mange vestlige selskaper trukket seg ut av Russland, med påfølgende store økonomiske tap. Mondelez har nektet å gjøre dette, og har fortsatt virksomheten sin som normalt. Det har fått flere til å oppfordre til boikott av selskapet.
Blant disse er den svenske kjøpmannen Mats Calla, som i helgen beordret de butikkansatte til å rydde hyllene for alle varer fra Mondelez:
– De betaler skatt til den russiske staten. Det har gått 16 måneder siden krigen startet, og de har hatt tid til å trekke seg ut, sier Calla til Nettavisen.
