SAS spør i en fersk reklamefilm om hva en sann skandinav er. Den engelske tittelen på reklamen er: What is truly Scandinavian?

Se videoen øverst i saken.

Det gjennomgående svaret er at ingenting er skandinavisk. Alt vi tidligere har trodd var henholdsvis svensk, norsk og dansk - er alt kopiert fra utlandet.

Bindersen er ikke norsk og svenske kjøttboller er ikke svensk - får vi blant annet vite.

- Vi er ikke bedre enn våre viking-forfedre, sier en person i filmen.

Videoen ble først fjernet etter de mange reaksjonene, men onsdag kveld meldte SAS at de vil fortsette kampanjen med en forkortet versjon. Kort tid senere var videoen publisert på flyselskapets Facebook-sider.

I denne kuttede varianten var imidlertid tonen en ganske annet enn i den opprinnelige videoen. Blant annet er svaret «absolutely nothing», på spørsmålet om hva som virkelig er skandinavisk, borte fra den nå 45 sekunder lange snutten.

Som vikingene

Ifølge den opprinnelige SAS-videoen gjør skandinaver i dag som vikingene gjorde i sin tid. Reiser ut på oppdagelsesferd i det store utland. Forskjellen denne gang er at vi kopierer alt det beste fra utlandet og tar det med hjem.

Martin Adonis, markedssjef i SAS, forklarte bakgrunnen til filmen slik til Kampanje tirsdag.

- Hvis vi ikke var nysgjerrige på andre deler av verden ville Skandinavia ganske enkelt ikke vært slik vi kjenner den i dag, sa han.

Norwegian var raskt ute med å latterliggjøre konkurrentens kampanje på sine egne Facebook-sider.

– Heldigvis kan ingen ta fra oss ostehøvelen, skriver selskapet i et innlegg.

Du kan se hele reklamen som SAS først fjernet øverst i saken.

Les også: «Sexistisk» reklame ga fullstendig aksjekollaps

Kraftige reaksjoner

En av de som reagerer kraftig på reklamen er Kjetil Rolness. På Facebook-siden sin skriver han blant annet.

«Noen av våre samtidige er også flinke til å bringe hjem helt elendige idéer: Som å dekonstruere sin egen kultur fordi det er politisk korrekt. Som å tro at noen nasjonal eller regional kultur er summen av utenlandske originaldeler. Som å tro at vikingtiden og et PAR ANDRE hjemmeavla fenomener ikke finnes, og dermed omskrive historien. Som å tro at filmer som dette er god reklame», skriver Rolness.

Reaksjonene lar ikke vente på seg sosiale medier, hverken på Facebook eller Twitter.

«Hvorfor publiserer dere reklamer som er anti-skandinaviske og anti-svenske?», skriver en bruker på SAS' Facebook-side.

«Kommer aldri til å fly SAS igjen. Jeg vil informere venner og familie om reklamen deres. Slik kan vi sørge for at alle får dette med seg. Forhåpentligvis går dere under med dette», skriver en annen.

Les også: Norwegian-bråket: Sigmund snudde og byttet fly

På SAS' Facebook-sider lå denne meldingen ute dersom du søkte etter videoen på onsdag:

John Eckhoff, pressesjef i SAS, skriver at de mistenker at reaksjonen mot SAS var del av et koordinert angrep på flyselskapet:

- Når vi ser på mønsteret og antallet reaksjoner er det grunn til å mistenke et koordinert angrep på vår kampanje. Vi vil ikke risikere å bli en plattform for andres verdier, som vi ikke selv kan stå for. Derfor har vi for øyeblikket tatt ned filmen fra våre kanaler og vurderer nå neste skritt, skriver han i en epost til Nettavisen.

På telefon sier Eckhoff at mønsteret av reaksjoner tyder på en kampanje.

- Jeg kan ikke gå mer inn på det nå, men vi har grunn til å tro til å være koordindert, sier Eckhoff.

- Hvem mistenker dere at står bak? Nasjonalistiske, konservative krefter eller konkurrenter av dere for eksempel?

- Vi har ikke noen grunn til å spekulere på dette tidspunktet. Men vi ser nærmere på det nå, sier han.

- Men dere angrer ikke på innholdet?

- Nei, hovedbudskapet er noe vi står for, sier Eckhoff.

I en pressemelding utdyper Eckhoff dette med følgende kommentar:

- SAS er et skandinavisk flyselskap som flyr reisende til, fra og i Skandinavia. Vi står bak budskapet i filmen som handler om at reiser beriker oss. Reiser skaper inspirasjon. Vi lar oss inspirere og vi inspirerer andre. De erfaringene vi tar med oss fra våre reiser påvirker oss som individer, men også vårt samfunn. Vi i SAS er stolte av vårt skandinaviske opphav og de verdiene som preger våre åpne, likestilte og demokratiske samfunn, skriver han i eposten.